Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Grup Balfegó celebra la III Jornada de la tonyina roja del Mediterrani

28 . Oct, 2010 a les 16:18 | 00:04:38
per gfigueres a La notícia del dia
2625 reproduccions
Dimarts 27 d'octubre es va celebrar la III Jornada de la tonyina roja del Mediterrani amb el títol Investigació per a la sostenibilitat a l'Ametlla de Mar. Andreu Martí, alcalde de la població, va ser l'encarregat de donar la benvinguda als presents defensat la pesca d'encerclament de la tonyina davant els constants atacs del almadravers andalusos i convidant-los a fer una feina de gestió i comercialització com la que es fa aquí. Va inaugurar la jornada Mercedes Alonso, sotsdirectora general d'acords i organitzacions internacional pesqueres. Després van seguir les diferències ponències com ara El projecte d'investigació de la tonyina roja a ICCAT, la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, que va anar a càrrec d'Antonio Di Natale, coordinador del programa d'investigació d'aquest organisme.

Increment d'exemplars reproductius

Segons Di Natale, els últims estudis científics duts a terme per la institució demostren que s'ha produït un increment d'exemplars reproductius i també de la seva talla. Aquests estudis daten de 2008 però a la propera reunió de l'ICCAT, que té lloc del 17 al 27 de novembre a París, s'espera que siguin molt millor pel que fa als resultats del pla de gestió de la tonyina, fruit d'una important col·laboració de tots els sectors implicats. Di Natale va afegir que si es manté la quota actual de captures en 13.500 tones la previsió fins al 2022 sobre l'increment de la biomassa quasi en un 60% es complirà. Sobre les propostes de creació de santuaris i la moratòries aquesta és la seva opinió. "Els santuaris per a espècies biològiques que tenen larves que es mouen per tot el Mediterrani i que cada any canvien les àrees de màxima concentració dels reproductors tinguin algun sentit. Pot ser bo per a la imatge però no per a la conservació de la tonyina. Per conservar-la, es demana una gestió seriosa i responsable de tot el sector i també una millora dels models per comprendre què passa a la mar. Pel que fa a les moratòries, són necessàries quan hi ha índexs que mostren que hi ha un recurs que està en perill de desaparició. En aquest moment això no passa. Crec que està molt clar amb tota la feina que ha fet el Comitè Científic de l'ICCAT".

Nova associació

Juan Serrano, director general de Grup Balfegó i president de l'Associació de Pesca, Comerç i Consum Responsable de Tonyina Roja, que va presentar de manera oficial durant la jornada i de la que formen part 50 membres, la meitat d'ells catalans i que factura 80 milions d'euros a l'any, va reclamar a la comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, que defensi la decisió que es va prendre aquest dimarts al Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la UE sobre el manteniment de la quota europea de 13.500 tones per als pròxims dos anys en la pròxima reunió de l'ICCAT en contra del que proposava la comissària amb el suport Suècia i el Regne Unit. Segons Serrano Damanaki només escolta als mediambientalistes i les seves tesis sobre la incertesa de l'espècie. "Liderats pel ministre francès, Espanya, Portugal, Xipre, Grècia i Itàlia han dit a la Sra. Damanaki que hem de seguir com estem. El que diu el comitè científic és que amb 13.500 tones de TAC podem complir el Conveni ICCAT per a l'any 2022. Llavors, per què ella diu que la tonyina està malament? Crec que li han donat instruccions molt directes perquè mantingui la situació actual".

Informació al consumidor
Aurora de Blas, subdirectora general d'Economia Pesquera, en la seva ponència sobre Informació al consumidor, traçabilitat va parlar que un consumidor ben informat també contribueix a la bona gestió de l'espècie si consumeix productes legals i sostenibles. Va dir que els resultats són bons però que encara s'ha de continuar treballant en la mateixa línia. Un altre ponent, Francesc Alemany, investigador de l'institut Espanyol d'Oceanografia de Balears, en la seva ponència Investigació sobre l'ecologia larvària a les Balears, va explicar que molts cops es produeixen errors en els processos d'avaluació dels paràmetres biològics de les pesqueries perquè s'apliquen metodologies insuficients i reduccionistes i que s'hauria de comptar amb els elements climàtics del moment com podem ser els temporals i la temperatura de l'aigua. Per exemple, els primers 15 dies de la larva de la tonyina són fonamentals per salvar els alevins i que es converteixen en juvenils.


respostes a "Grup Balfegó celebra la III Jornada de la tonyi..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 753,54 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 199
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007