Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'Ametlla de Mar comença avui el nou sistema de recollida d'escombreries

02 . Jun, 2010 a les 14:35 | 00:04:10
per gfigueres a La notícia del dia
2913 reproduccions
Avui dimecres 2 de juny les maneres de fer a l'hora de tirar la brossa canvien definitivament perquè es dona inici a la recollida selectiva a la nostra localitat amb la instauració del sistema easy per facilitat als usuaris el poder fer la tria selectiva des de casa. Aquest sistema facilita el buidatge i la neteja dels contenidors i està regulat pel Rebé (Consorci per a la gestió dels residus del Baix Ebre). És un mètode que destaca per la seva precisió, rapidesa i fàcil funcionament i perquè compatibilitza la recollida en superfície i la soterrada. Xavier Llambrich Bono, regidor de Medi Ambient, explicava que "s'ha de fer un pas més endavant per millorar la qualitat ambiental dels nostres actes. Els actes quotidians de la gent que vivim al poble passen per buscar una sortida a totes aquestes deixalles que generen a les nostres cases. Gairebé el 90% del tot el que generen és potencialment reciclable i ara només reciclem un 15% de les deixalles que generen. Per això cal fer un pas endavant i intentar buscar un reciclatge superior".

Agrupació per illes
Els contenidors s'agrupen per illes que donen servei en un radi de 150 metros. En total hi ha 16 illes de contenidors soterrats al nucli urbà que comparteixen l'espai amb set illes de superfície per a les zones de la població on els camions no tenen prou espai per a passar. Així, el nou sistema de recollida és un sistema mixt entre soterrats i de superfície. De buidar-los s'encarrega un vehicle llançadora que duu els diferents materials fins als camions més grans. Els camions poden fer la maniobra de recollida a dreta i esquerra indistintament gràcies a un braç robot articulat que gira sobre sí mateix i que disposa d'un sistema de localització del contenidor. Així es procedeix a l'elevació vertical del contenidor sense que es balancegi. En aquest cas el buidat es realitza per la part inferior (mitjançant un sistema de comportes), de manera vertical, evitant que els residus interfereixin directament amb les portes o altres elements per on els ciutadans dipositem els residus.

Recollida a les urbanitzacions
I a les urbanitzacions els nous contenidors són de superfície excepte dues illes de soterrats que ja s'han instal·lat al centres comercials de Tres Cales i Calafat. Les illes de són de cinc contenidors per reciclar paper i cartró, vidre, plàstic, matèria orgànica i productes de desfet excepte a les urbanitzacions on no hi ha contenidor de fracció orgànica. Cada contenidor té una capacitat de 3.500 a 4000 litres, són tres vegades més grans que els d'abans, i molt més eficients perquè són hermètics, el que fa que no produeixen tanta olor i no perden líquids. La neteja exterior del contenidor es realitza a través de la rotació de dos raspalls que es mouen hidràulicament. Al mateix temps, el rentacontenidors porta incorporat un sistema automàtic a pressió per dur a terme la neteja interior dels contenidors. El camió consta també de dos dipòsits, un per l'aigua neta i l'altre per l'aigua bruta, així com també un sistema de filtració per tal de recuperar i reutilitzar l'aigua emprada en la neteja. D'altra banda, es disminueix l'impacte visual que generen habitualment els contenidors a la via pública i l'ocupació d'espai, tot millorant l'estètica del paisatge urbà.

Potenciar el reciclatge
La regidoria de Medi Ambient espera que aquest nou sistema potenciï encara més el reciclatge perquè es redueixi al mínim els residus que van a l'abocador i s'augmentin al màxim les matèries que es reciclen. De fet, s'espera poder reciclar més d'un 50% de material de desfet des del 15% que ara s'aprofita. Aquesta mesura té dos conseqüències positives: d'una banda, l'impacte sobre el medi ambient es minimitza i, d'altra, la factura de l'abocador baixa gràcies a la comercialització dels subproductes que es generen amb el material reciclat.

Nous hàbits
Ara només ens queda acostumar-nos a aquest nou sistema. És una qüestió d'establir nous hàbits i arrelar-los. Són tot avantatges. Fins i tot no haurem d'anar cada nit, ni tan sols haurem d'anar de nit, a tirar la brossa perquè el sistema de separar les fraccions fa que costi més d'omplir el cubell i, per tant, l'excursió nocturna i diària fins al contenidor es por donar per finalitzada.


respostes a "L'Ametlla de Mar comença avui el nou sistema de..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 704,23 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007