Màx: º C, mín: º C

En directe

Notícies en Xarxa - Edició matí

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Aprovat el pressupost municipal per l'any 2016

04 . Des, 2015 a les 12:40
per gfigueres a La notícia del dia
1721 reproduccions
El pressupost per al pròxim any s'ha aprovat en la sessió plenària d'aquest dijous, amb els vots afirmatius d'Esquerra Republicana i Compromís per la Cala, des de l'equip de govern, i de Plataforma Calera; i amb l'abstenció de Convergència i Unió. Un pressupost consolidat que serà de 13.729.686 €, amb una reducció pròxima al 53% respecte al 2015.
Aquesta reducció ve donada principalment per la reducció en un 97% de l'aportació a La Cala Gestió, que aquest any tindrà un pressupost de 281.038 €. En relació a l'Ajuntament, la reducció serà d'un 19,37% del pressupost, amb un total de 12.304.366 €. Les empreses municipals de La Cala Serveis i del CEM La Cala seran de 655.563 € i 488.718 €, respectivament.
Un pressupost que tots els grups municipals han considerats austers i ajustats a la situació actual del municipi. El regidor d'Hisenda, Antonio Espuny, explicava que tot i que no s'ha modificat despeses de personal, sí que s'havia fet un treball de reducció d'un milió d'euros en despeses de material. Un milió que s'haurà de destinar a fer front als pagaments de les obligacions financeres de deute.
De fet, un 60% servirà per pagar les quotes de la Residència d'Avis, i la resta es destinarà a amortització d'interessos. Així mateix, l'equip de govern no farà front a les obligacions del deute pendent pel crèdit ICO aquest any. Aquesta acció farà que l'Ajuntament només rebi un 50% dels diners que rep de l'administració central mensualment, però que serà una afectació menor que si el consistori hagués de fer front al pagament de les quotes, segons Espuny.
El portaveu de Plataforma Calera, Joan Font, valorava positivament que es complís amb l'objectiu de no apujar ni impostos ni taxes municipals. Tot i això, des del grup demanen que es faci un esforç per ampliar la partida destinada a beneficis socials.
En aquesta línia s'expressava, també, el portaveu de Convergència i Unió, Joan Pere Gómez Comes, que considera que s'haguessin pogut reduir més de despeses no productives i destinar-ho a finalitats socials. Tot i donar un vot de confiança a l'equip de govern en aquests pressupostos, el grup s'ha abstingut perquè consideren una falta de respecte que se'ls informés dels comptes pel 2016 en la comissió informativa, dos dies abans de la sessió plenària.
L'alcalde, Jordi Gaseni, també ha volgut fer referència a la reducció de despesa en els càrrecs polítics de 237.000 € l'any en curs a 176.000 € per al pròxim pressupost. Una reducció de 61.000 € a la qual s'hi ha de sumar l'estalvi d'uns 83.000 € perquè l'actual equip de govern no té cap càrrec de confiança.
En aquest plenari també s'ha portat a debat la modificació del pressupost de l'any en curs, per incloure les obligacions de sentències fermes en via executiva de cobrament. Aquestes són la del primer projecte de construcció de la Residència d'Avis, de 475.000 € més interessos, i la del 10% d'aprofitament dels terrenys a Port Olivet, per un valor de 550.000 € més interessos. Uns pagaments que es poden incloure gràcies a dos conceptes pressupostaris que no s'havien executat més el romanent de tresoreria. Aquest punt s'ha aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques.
Tanmateix, també s'ha aprovat per unanimitat la modificació puntual d'ordenances fiscals per al 2016, que fan referència als preus públics de la Llar d'Infants Xerinola i a les tarifes de les llicències municipals per a noves activitats empresarials.
En referència als nous preus de l'escola bressol municipal, el regidor d'Ensenyament, Joan Manel Tello, ha apuntat que permetrà reduir el dèficit en un 32%, mantenint la qualitat del servei. La nova flexibilitat de les quotes, eliminant la quota única que hi havia fins ara, permetrà incrementar un 24% els ingressos. Amb aquesta modificació s'ha aconseguit racionalitzar el servei, de la mateixa manera que s'havia fet amb l'Escola de Música, i alhora millorar la distribució horària del servei.
Un dels punts més debatuts del ple, ha estat el referent al contracte per la gestió de l'enllumenat municipal adjudicat a FCC. El regidor d'Hisenda, Antonio Espuny, considera que el plec de condicions, amb uns preus taxats segons un model base, són elevats i que és entre dos i sis vegades més car que el preu de mercat actual. Així mateix, hi havia factures dubtoses i certificacions d'obres que no s'havien realitzat. Espunya ha apuntat que l'empresa s'enduria un 50% de l'aportació de l'Ajuntament com a beneficis aprovant aquesta modificació, i que consideren cal renegociar les condicions del contracte amb la concessionària.
El cap de l'oposició, Joan Pere Gómez Comes, considera que si es demostra que els preus estaven unflats i s'havien fet factures rares i certificacions d'obres no realitzades, serien uns actes greus i caldria demanar responsabilitats. El portaveu del grup convergent, però, dóna la confiança als tècnics municipals perquè el plec es va fer basant-se en una auditoria de l'enllumenat municipal d'on es van determinar les inversions. Finalment es van abstenir i la modificació va quedar rebutjada pel vot contrari de l'equip de govern i Plataforma Calera.
Altres punts aprovats per unanimitat són la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, per la dinamització del polígon permetent una alçada superior de les naus industrials; així com la proposta d'acord de suport a l'acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània; i la proposta d'acord relativa al Model Pesquer Català, consensuada amb la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar i on s'exigeix que les administracions superiors facin un estudi per esbrinar el perquè del mal estat de la mar.
En canvi, també han quedat aprovats però només amb els vots afirmatius d'Esquerra Republicana, Convergència i Unió, i la regidora Maria Marsal de Compromís per la Cala; la proposta d'acord relativa a donar suport al president Mas, l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l'organització del 9N; i la proposta d'acord de suport a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre. La resta de regidors del plenari municipal s'hi han abstingut.


respostes a "Aprovat el pressupost municipal per l'any 2016"

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir






Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 723,03 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 114
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007