Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

El repartiment de les quotes de tonyina roja torna a ser motiu de debat a l'Estat

03 . Ago, 2017 a les 20:15
per drodriguez a La notícia del dia
1521 reproduccions
El debat sobre l'aplicació de canvis en els criteris de repartiment de la quota de captures de la tonyina roja a l'Estat espanyol torna a estar al damunt de la taula. A meitats del mes de juliol, el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient es va reunir amb els representants regionals i del sector per conèixer la seva opinió.

En aquest sentit, cal recordar que tant la flota canària com l'artesanal han demanat que s'obri la quota actual i els permeti, a uns incrementar la quantitat de tonyines que poden pescar actualment i als altres, deixar de contemplar la pesquera com a accidental i a l'hora poder assolir una part de la quota.

A l'horitzó està la reunió anual de l'ICCAT, que tindrà lloc el pròxim mes de novembre a Marràqueix (Marroc), on es preveu que l'organisme que gestiona els estocs en l'àmbit mundial pugui autoritzar un increment del 20% de la quota actual. La flota està a l'espera que es publiquin els informes científics que reconeguin aquesta abundància.

De moment, l'administració intenta consensuar una postura de cara a la futura gestió pesquera, perquè ha acabat el pla de recuperació de l'ICCAT, vigent des de 2008, que va implicar restriccions i va contribuir al fet que ara els caladors estigui en bona situació. Però les posicions sobre com ha de distribuir-se són molt divergents.

Andalusia ha sol·licitat prioritat per als professionals que pescaven el 2008, dedicats la tonyina com a espècie principal, que van sofrir «més retallades» per garantir la seva recuperació, tals com les almadraves, la flota d'esquer del Cantàbric o del País Basc, el palangre i el cèrcol del Mediterrani.

Per contra, Canàries ha demanat un nou repartiment que afavoreixi més als 250 vaixells de l'arxipèlag que capturen l'espècie i que tingui en compte aspectes ambientals i socioeconòmics, rebutjant els criteris històrics. Cal apuntar que la flota canària compta amb quotes d'altres espècies que les del cèrcol català.

I per la seva banda, Catalunya demana que la quota accidental a la qual tenen accés 200 embarcacions catalanes, deixi d'entendres com a tal i passi a ser una quota consolidada i amb més capacitat de captura. La proposta de la Generalitat va ser traslladada al Ministeri per part del director general de Pesca.

En aquest sentit, el principal grup tonyinaire català, el Grup Balfegó, no vol sentir a parlar de cap nou repartiment de la quota, fins que les captures permeses no arribin als nivells de 2008, quan es van posar en marxa les restriccions a partir de l'aplicació del pla de recuperació de l'espècie.

Respecte a l'interès creixent perquè la flota de Canàries pugui accedir a una part més gran de la quota, el seu director general Juan Serrano, explica que tot obeeix a perspectives polítiques motivades pel suport de Coalició Canària al govern del PP, en minoria al govern espanyol.
Sobre l'ordre ministerial que regula els criteris de repartiment, Serrano diu que les pesqueries que es volien incorporar no complien amb els requisits de la llei de pesca.

Balfegó entén que s'hauria de delimitar de manera clara el que es considera pesca artesanal, donat que les intencions tant del govern català com de l'andalús, si finalment es considera aquesta possibilitat, és donar quota a 200 i 400 embarcacions respectivament.

Per la seva part, l'altre grup tonyinaire amb base a l'Ametlla de Mar, el Grup Fuentes, espera veure l'anàlisi científic que determinarà quina possibilitat d'ampliació de quotes hi ha. La representant de l'empresa, Carme Brull, considera que caldria fer un gest pels qui han ajudat, com ells, a recuperar l'estoc de tonyina roja.

Brull també ha recordat que tres de les embarcacions tonyinaires caleres, les que corresponen al seu grup, pertanyen a la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona. Per això, demanen que defensin els seus interessos, en referència a les crítiques sobre el monopoli de la tonyina, que va fer el president d'aquesta entitat.

Ara bé, la Confraria de Pescadors Sant Pere de l'Ametlla de Mar és clara en el seu plantejament. El seu patró major, Miquel Brull, remarca que no estan contra ningú i que si s'incrementen les captures, volen que les tonyineres caleres puguin tenir una ampliació. Però que també s'atorguin quotes pels qui sempre n'havien pescat.

El patró major considera «de riure» que, per vendre una tonyina, s'hagi d'etiquetar com accidental. Creu que amb una regulació podria sortir-ne beneficiat tothom.

Espanya és el país europeu que més tonyina roja extreu, amb 4.244 tones enguany, repartides entre 386 embarcacions. El cèrcol català i les almadraves andaluses aprofiten la major part del contingent. Altres d'Almeria, Canàries, País Basc o el palangre del Mediterrani també tenen permís per capturar-ne.


respostes a "El repartiment de les quotes de tonyina roja to..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Tags

No hi ha etiquetes en aquesta entrada.

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 681,58 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007