Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Comença la campanya pesquera de la tonyina roja

24 . Mai, 2017 a les 17:15
per drodriguez a La notícia del dia
2152 reproduccions
Prop de 3.500 tones de tonyina roja pescaran, a partir d'aquest divendres, les sis embarcacions d'encerclament amb base al port de l'Ametlla de Mar. Els grups Balfegó i Fuentes sumaran als drets propis, els d'altres embarcacions franceses i les comprades a arts menors.

Les tonyineres comencen la campanya d'enguany marcada per un increment del 20% de quota respecte a la temporada anterior. Un període de pesca que s'ha anat escurçant any rere any fins a la mínima expressió, donat que només hi ha una setmana d'activitat en les aigües del calador balear.

De les 4.240 tones que té assignat l'Estat espanyol, un 27% són per les sis barques caleres. Per incrementar les quotes, les empreses han establert acords comercials i han adquirit les quotes de captures d'altres embarcacions franceses, a més dels drets de pesca d'altres sectors.

El Grup Balfegó en té assignades 752, a les quals se sumen les 712 de vaixells francesos i 189 corresponents a embarcacions del sector palangrer, fent un total de 1.653 tones. Respecte al Grup Fuentes, a les 390 assignades s'hi sumaran les 1.259 franceses i les 191 de barques de l'art del palangre, arribant fins a les 1.840 tones.

Obrir la quota a altres sectors


Unes xifres que segueixen sent, any rere any, motiu de debat. La insistència de la flota canària al govern espanyol perquè treballi en un nou repartiment de la quota, que redueixi la del sector de l'encerclament, manté atent el sector tonyinaire català.

«No pot ser que diguin que amb la quota que els hi deixen pescar de tonyina no poden viure, ja que els canaris tenen altres recursos, caladors i espècies que no anomenen, quan nosaltres només tenim la tonyina roja», comenta el copresident del Grup Balfegó, Pere Vicent Balfegó.

Tot plegat, perquè el sector canari «no va poder justificar el seu històric en aquesta pesqueria quan es va fer l'assignació de quotes», explica la representant del Grup Fuentes, Mari Carme Brull, deixant la porta oberta «si hi ha increments importants, a què es pugui contemplar».

Respecte a la proposta catalana d'obrir la quota a les barques artesanals, amb prop 100 tones, Balfegó ho ha qualificat d'un «brindis al sol» donat que la Generalitat no té les competències per demanar-ho. «És la UE qui ho pot fer i l'Estat espanyol ara és qui en forma part. Si algun dia tornem a les quotes del 2008, ens plantejarem obrir la quota a altres pesqueries», subratlla.

Un consens entre les administracions i un augment global considerable, serviria per acceptar la proposta, com en el cas canari. «Si l'augment és considerable, suposo que es pot arribar a un acord i que es doni quota. Ara bé, no som el sector qui l'ha de buscar, sinó que ha de ser l'administració qui ha d'arribar a un consens», apunta Brull.


respostes a "Comença la campanya pesquera de la tonyina roja"

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Tags

No hi ha etiquetes en aquesta entrada.

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 690,95 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 24
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007