Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'encerclament demana ajudes urgents per la supervivència del sector després de tancar un any «desastrós»

03 . Gen, 2017 a les 14:00
per drodriguez a La notícia del dia
1642 reproduccions
L'encerclament calero demana ajuts amb urgència a les administracions davant del perill de desaparició. El sector del peix blau de l'Ametlla de Mar ha explicat al tancament de la temporada de pesca del 2016, que ha estat un any «desastrós» pel sector i que si no es posa remei aviat, l'amarrada d'algunes de les barques pot ser «imminent» segons el patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere, Miquel Brull.

D'aquesta manera afronta el sector el període d'aturada biològica encetat abans de les festes de Nadal, i que ha de tenir les barques sense activitat fins al mes de febrer. Si bé el sector va notar una lleugera millora en el primer tram de l'any –no pas pels preus del peix, però si per la quantitat de captures i la recuperació de la sardina–, l'últim trimestre, després de l'estiu, ha estat dels pitjors que es recorden –a excepció de les dos últimes setmanes abans de l'aturada–.

«Sí que és cert que aquest any hi ha hagut més peix i hem deixat peix més bo a la mar. A més hem capturat sardina que feia quatre anys que no la veiem. Això ha ajudat, però aquests darrers tres mesos han estat desastrosos» comenta Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors. En aquest sentit, explica que s'han demanat ajudes per a la supervivència del sector a totes les administracions possibles, però que cap de les respostes ha estat positiva.

Tot i que valora positivament el pla de competitivitat i comercialització del peix blau impulsat per la Generalitat de Catalunya, creu que els efectes positius del mateix arribaran tard, com també succeirà amb els resultats de l'estudi biològic encomanat per estudiar la manca de peix i la disminució de les talles a la costa catalana.

«Els resultats es veuran a llarg termini i la realitat del sector és una altra i les ajudes les necessitem ara. Quan el sector va començar a avisar era el moment i ara potser no estaríem així. S'hi ha posat tard i malament» afirma Brull, que diu que «ara estem aturats amb la incertesa de saber si hi haurà alguna barca que no reprendrà l'activitat».

La possible publicació de les bases d'ajuts a la modernització i desballestament de la flota, podria fer que alguna de les barques s'hi acollis per deixar l'activitat davant de les dificultats econòmiques que arrosseguen des de fa anys.

Una altra de les reivindicacions del sector és, per una banda, que els ajuts procedents d'Europa que aquest any s'han posat a disposició dels mariners es puguin cobrar sense detriment que es pugui percebre una prestació d'atur o, que si es cobra, els mariners no haguessin de perdre la possibilitat de cobrar l'atur.

Pel que fa als armadors, tot i que ja s'han cobrat els ajuts a la veda del 2016, les quantitats només responen a 15 dies de l'aturada, en lloc dels 30 dies reclamats. És voluntat del sector seguir reclamant el pagament dels ajuts per les vedes realitzades els anys 2014 i 2015.


respostes a "L'encerclament demana ajudes urgents per la sup..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 766,72 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 163
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007