Màx: º C, mín: º C

En directe

Informatiu EMUTE

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

La nuclear de Vandellòs II detecta una pèrdua de fosfats dels contenidors de la contenció

19 . Set, 2016 a les 14:30
per drodriguez a La notícia del dia
1341 reproduccions
La central nuclear de Vandellòs II ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear una «lleugera pèrdua» de fosfats en els embornals de la contenció. Segons l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona el complex atòmic, les mostres que es prenen periòdicament en aquests punts van detectar «traces» d'aquesta substància.

La inspecció posterior per revelar el seu origen hauria revelat la pèrdua en un dels dotze contenidors d'additiu per al ruixat que contenen aquest producte químic a l'interior de la contenció. La seva utilitat és afavorir la retenció de iodes als embornals en el cas que es requereixi l'actuació dels sistemes de seguretat.

ANAV ha explicat en un comunicat que, un cop detectat l'origen, va procedir a reomplir el contenidor de fosfat trisòdic fins al nivell establert per les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF) de la central i, així, tornar a declarar operable el sistema. L'incident, segons els responsables de la central, no ha tingut conseqüències per a les persones ni el medi. La planta, afegeixen, està operant «amb normalitat al 100% de potència».

El CSN ratifica a Greenpeace que la planta d'Ascó opera amb «peces de qualitat defectuosa»
La notícia transcendeix tot just quan el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha confirmat a l'entitat ecologista Greenpeace que existeixen irregularitats en els generadors de vapor de les centrals nuclear d'Ascó i Almaraz, a Extremadura. Es tracta de components fabricats amb peces procedents de l'empresa Le Creusot Forja –filial d'Areva–. La multinacional francesa va publicar una llista de 400 elements que havien estat fabricats, des de 1965, falsificant els protocols de control de qualitat dels materials.

A instància de Greenpeace, que va fer un requeriment al mes de maig, el Consell ha reconegut aquestes irregularitats i també ha informat de problemes a la brida de la tapa del vas de la unitat 2 d'Almaraz, el subministrador de la qual és Westinghouse.

El Consell de Seguretat Nuclear explica a l'entitat ecologista que l'empresa Equipos Nucleares SA (ENSA) va comprar aquestes peces defectuoses a Areva sense detectar les irregularitats. Ha estat la mateixa ENSA l'encarregada de documentar i valorar l'estat dels components que ha qualificat «d'acceptables per seguir funcionant sense restriccions». Aquesta conclusió l'avala també el CSN tot i que no especifica informació sobre altres components instal·lats a altres plantes ni esclareix si el descobert en peces de Westinghouse a Almaraz tenen el mateix origen que les proporcionades per Areva.

En canvi, Greenpeace lamenta que el Consell no hagués detectat les irregularitats abans i qüestiona la seva confiança amb la direcció general de Seguretat Nuclear del CSN a qui es recrimina que només hagin certificat l'error en lloc de vigilar que succeeixi.

Ecologistes en Acció denuncia els successos detectats a les nuclears catalanes i treballarà pel seu tancament definitiu el 2020
Arrel d'aquestes dues notícies, Ecologistes en Acció afirma que ambdós dos successos són la prova de l'evident mal funcionament de les centrals nuclears catalanes i de la falta de cultura de seguretat de l'empresa ANAV que gestiona aquestes instal·lacions. Els ecologistes creuen imprescindible aturar la producció de les nuclears d'Ascó i Vandellòs fins que no se substitueixin les peces defectuoses d'Ascó i no s'hagi aclarit els fets que han portat a Vandellòs II a protagonitzar un altre greu incident, expliquen en un comunicat.

Precisament per aquestes repetides incidències, diversos grups ecologistes i entitats de la societat civil s'han reunit aquest cap de setmana a Reus i a Barcelona per engegar una campanya per arribar a l'any 2020 sense plantes atòmiques en actiu. Aquesta campanya tindrà una sèrie d'accions que donaran a conèixer a mesura que es vagin desenvolupant i van orientades a la mobilització social, la projecció política, la pedagogia al voltant de l'energia, la preservació del canvi climàtic i l'incentiu del cooperativisme i de la implicació social en les noves empreses d'energies netes i renovables.


respostes a "La nuclear de Vandellòs II detecta una pèrdua d..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 674,75 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007