Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Tot i que milloren les captures, el peix s'està venent a preus molt baixos

10 . Ago, 2016 a les 19:00
per drodriguez a La notícia del dia
2043 reproduccions
Els pronòstics del sector pesquer del municipi, d'ara fa unes setmanes, es compleixen. La coincidència de les aturades biològiques dels ports del nord i el sud de la demarcació, han fet que aquesta primera setmana del mes d'agost –després de la tornada a l'activitat de confraries com la de Sant Carles de la Ràpita, una de les més importants del país– els preus del peix hagin caigut tot i les nombroses captures que les embarcacions d'arrossegament estan realitzant.

«Sabíem que passaria» comenta Miquel Brull, president de la Confraria de Pescadors, perquè ara fa uns anys ja va succeir una situació similar. «El fet que aquest agost tota la flota de garbí tornés a la mar, ha provocat que els preus s'ensorressin» també a les llotges que han tornat a l'activitat des d'inicis de mes. Una «llàstima» tenint en compte les bones captures que s'estan duent a terme, perquè «si s'hagués pogut fer una veda similar a la d'anys anteriors –els mesos de maig i juny la flota amb base al nord del Delta de l'Ebre, i els de juliol i agost la resta–, crec que l'agost hauria anat força bé».

Per exemple, en aquests primers dies d'agost han pescat més de 4.000 quilos de lluç quan en el mateix període de l'any passat només se'n van pescar uns 1.700. Ara bé, el preu ha caigut dels 10,21 €/quilo als 4,31 €/quilo. Un altre dels casos és el rap que, tot i gairebé triplicar captures respecte a 2015, s'ha devaluat a 3,90 €/quilo quan just fa un any es pagava a 8,94 €/quilo. I aquesta és la tònica general amb la gran majoria d'espècies que se subhasten diàriament al municipi. Només la sèpia ha millorat lleugerament el seu preu però amb una reducció important, d'una tercera part, de les captures.

Un «desastre aquí i a totes les confraries» en paraules del patró major, que espera que l'any vinent des del Govern s'escolti la petició de les confraries respecte als períodes de veda. Mentrestant toca esperar i «lluitar per a intentar canviar-ho» perquè asseguren que és millor per a tothom l'anterior calendari d'aturades biològiques i afegeixen que les abundants captures «són símptoma de què les vedes són bones i productives». Ara bé, «si després no hi ha mercat, és un peix que es ven sense cap valor» remarca el màxim responsable de la Confraria de Pescadors Sant Pere.

Reapareix la sardina, es pesca més seitó, però es ven a un preu molt baix
Una situació similar passa amb el sector de l'encerclament. Les captures de sardina i seitó al mar de Tarragona han millorat en els darrers dos mesos, situant-se als volums de captura d'abans de l'esclat de la crisi d'aquestes espècies, però el peix blau ha perdut valor econòmic i s'està pagant a un preu molt baix. Si ara fa sis anys el quilo de sardina anava, com a mínim, a 1,60 € actualment té un preu mitjà de 90 cèntims, pràcticament la meitat. A escala de captures, si durant l'any passat es van capturar 248.000 quilos de sardina, enguany ja han arribat gairebé al milió. «Sembla que la cosa hagi canviat, sembla que la cosa hagi canviat» repeteix dubtós Brull.

Des del sector de l'encerclament, entenen que l'any passat el peix blau perdés valor donada la inexistència de la sardina, i un seitó jove i petit que amb prou feina aconseguien capturar-lo. Enguany però, expliquen, és totalment comercialitzable perquè tenen més greix i una millor talla. «El seitó és més gros que l'any passat, i la sardina pel format és un peix bonic però no acaba de ser prou gran per tenir un valor al mercat més elevat». És per això que la Generalitat de Catalunya està elaborant un Pla de millora de la competitivitat del peix blau, en què s'estudien diferents solucions que permetin recuperar-ne el valor i, a la vegada, proposarà l'aplicació de determinades mesures de gestió per abaratir els costos de producció de peix blau. Així, el pescador obtindria més beneficis.

Algunes d'aquestes mesures implicarien disminuir el consum d'energia de les embarcacions, realitzar auditories energètiques bàsiques o impartir tallers de millora d'eficiència per assessorar els armadors. Pel Govern també és important determinar, juntament amb els patrons i la Confraria de Pescadors, mecanismes per facilitar les compres i la contractació de serveis. A més, s'està estudiant en paral·lel una bateria de mesures per incrementar el preu de la primera venda de la sardina i el seitó, basades en la valorització del producte en fresc, com protocols de frescor i de qualitat o noves presentacions i envasos.

Un Pla que ha d'incloure els estudis reclamats pels pescadors
La gran majoria dels pescadors de l'encerclament de Tarragona confien en la Generalitat. De fet, «la setmana passada hi va haver una reunió per parlar tots aquests temes» referents al Pla de competitivitat, però han demanat que no es deixi de banda realitzar un estudi –que està previst per analitzar la situació dels caladors– perquè «avui hi ha peix i potser l'any que ve no n'hi ha». Creuen que, de moment, el Govern està fent els deures i, en canvi, asseguren que han perdut la confiança amb l'Estat espanyol, encara que els hagin explicat que estan duent a terme un estudi per investigar les causes del poc peix que es pesca. «Estem a l'espera de què, tan aviat comencin a fer-lo, tinguem una resposta» sentencia Brull.


respostes a "Tot i que milloren les captures, el peix s'està..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 715,15 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 133
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007