Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Presó sota fiança per l'exalcalde Andreu Martí, detingut en l'operació «Tèrmyica» que investiga la trama d'Efial

08 . Jul, 2016 a les 14:30
per fcallau a La notícia del dia
2910 reproduccions
Redacció / ACN.   Foto: Joan Revillas

El jutge del Vendrell va decretar aquest dijous al migdia l'ingrés a presó provisional, que pot eludir sota fiança de 600.000 euros, per a l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, que va ser el primer dels detinguts en ser cridat a declarar, del total de set detinguts en el marc de l'operació «Tèrmyca», involucrats en una trama de corrupció vinculada a la consultora Efial. Martí es va acollir al seu dret de no declarar davant del jutge. Finalment només set dels onze arrestats inicialment, van declarar del jutge. La resta de detinguts en el marc de l'operació Tèrmyca van quedar en llibertat provisional amb càrrecs i s'hauran de presentar mensualment davant del jutge. Són l'exalcalde d'Anglès (Selva), Josep Manel Bassols; l'enginyer Jaume Beltran, i els càrrecs d'Efial i l'empresa que la va absorbir, CGI: l'advocat Xavier Xifrà, Lucía Mora i Blas Acosta.

La Guàrdia Civil va detenir dimarts onze persones en l'operació Térmyca contra la consultora Efial i va practicar 48 escorcolls arreu de l'Estat espanyol -37 d'ells a Catalunya- com a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, i als de Tortosa, Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Entre els arrestats hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, i el d'Anglès, Josep Manel Bassols, tots dos de Convergència Democràtica de Catalunya.

L'operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, és una peça separada del cas 3% després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014. Alguns dels delictes que s'investiguen són contra l'administració pública, organització criminal i blanqueig, entre d'altres. Les diligències van ser sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció i afecten sobretot consistoris governats en el seu moment per CDC que van contractar els serveis d'Efial.

S'investiguen 8 delictes en la presumpta trama de corrupció
Segons el Ministeri Públic, s'investiguen delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. Les actuacions es van originar en les denúncies de regidors de diversos dels ajuntaments afectats, i les investigacions als jutjats de Tortosa, Gandesa i Reus es van unir a la ja iniciada al Vendrell.

Al llarg de la investigació s'hauria detectat la creació d'una figura instrumental i fictícia d'entitats públiques empresarials locals que no tenien cap activitat específica i a partir de la qual s'iniciava un entramat suposadament fraudulent pel qual es desviaven fons públics municipals dels ajuntaments cap a aquestes empreses i després a d'altres privades, desviament que escapava al control dels secretaris i interventors municipals.

A continuació, segons la Guàrdia Civil, gran part d'aquestes quantitats eren desviades a Andorra. Segons algunes fonts, el jutge hauria bloquejat diversos comptes corrents a Andorra vinculats a Efial i CGI. Segons publica l'Agència Catalana de Noticies, l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, tindria 2,3 MEUR en un compte corrent a Andorra que a hores d'ara estaria bloquejat per ordre del jutjat del Vendrell. El compte estaria a nom de dues societats de Panamà.
A més, en tot aquest entramat, la consultora Efial va ser absorbida per Control de Gestió d'Ingressos (CGI) per estendre la seva activitat presumptament delictiva fora de Catalunya.

L'operatiu va detenir onze persones en total
A banda dels dos exalcaldes ja citats, també va ser arrestat Jaume Beltran, enginyer de La Cala Gestió; Toni Martos, gerent de La Cala Gestió i d'Efial; i càrrecs d'Efial i l'empresa que la va acabar absorbint, CGI: Manuel Delgado, Ramon Solé, Blas Acosta, Lucía Mora, Carles Bock, Oriol Mestre i Xavier Xifrà. Dimecres, la Guàrdia Civil va deixar en llibertat dos dels detinguts inicialment. Es tracta de Manuel Delgado, director general de CGI -empresa que va acabar absorbint Efial-, i Ramon Solé, membre de l'empresa constructora ACSA. La matinada de dimecres també es va deixar en llibertat l'empresari Carles Bock.

El darrer registre de l'operatiu va ser al domicili que Martí té a la població
En l'operació «Tèrmyca», els agents de la Guàrdia Civil van escorcollar el domicili d'Andreu Martí a l'Hospitalet de Llobregat, un magatzem a Esplugues de Llobregat, la Fundació del Món Rural de Lleida a la que havia estat vinculat anteriorment, i un pis i un traster de la seva propietat al carrer Palamós de l'Ametlla de Mar. El registre a l'habitatge i a un traster del mateix edifici es va iniciar a les 17.00 h de la tarda i es va allargar diverses hores, en part perquè la policia estatal va trobar escriptures i documents que calia revisar. La Guàrdia Civil, fins i tot, va comptar amb l'ajuda d'un gos ensinistrat en aquest escorcoll.

La Guàrdia Civil va escorcollar l'Ajuntament després de fer-se públic per la premsa
L'entrada dels guàrdies civils a l'edifici de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, dimarts al matí, va venir precedida de forta presència dels mitjans de comunicació, els quals havien estat avisats una hora abans de la previsió de les actuacions policials. L'arribada dels efectius de la Guàrdia Civil va suposar que s'hagués d'interrompre el normal funcionament de les dependències municipals i que bona part dels treballadors no poguessin accedir novament a les instal·lacions municipals fins al cap d'unes hores.

L'actual alcalde, Jordi Gaseni, va tranquil·litzar la població, va explicar que el procés es va produir amb tota normalitat, més enllà de la forta presència policial i es va posar a disposició dels requeriments de la justícia, manifestant que no té confirmació oficial de cap detenció, «vull donar tranquil·litat, hem col·laborat donant-los la informació que necessiten. Veient com estava tot, era una mica esperat, tot i que mai penses que pugui passar. Els facilitarem tota la informació que ens requereixin». El registre va durar fins a la mitjanit.

La relació entre La Cala Gestió i Efial es va 
«trencar» el 2014
A l'estiu del 2014, el Consell d'Administració de la societat urbanística La Cala Gestió, empresa propietat de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, va rescindir el contracte de serveis d'assessorament amb la consultora Efial, després que transcendís que el titular del jutjat número 1 de Tortosa imputés l'aleshores alcalde, Andreu Martí, i el qui va ser gerent de La Cala Gestió -i a la vegada soci majoritari d'Efial-, Antoni Martos, per l'adjudicació de dos contractes de serveis per uns 860.000 euros a l'empresa investigada.

Efial Consultoria va cobrar un total de 3,5 milions d'euros de l'Ajuntament de l'Ametlla durant el temps que va tenir adjudicada l'administració de la societat municipal La Cala Gestió, entre els anys 2008 i 2014. Segons fonts de l'actual govern municipal -Esquerra Republicana i Compromís per la Cala-, la societat, que s'ha convertit en l'epicentre de l'operació, s'emportava un 5% de l'import de cadascuna de les adjudicacions en les quals participava d'acord amb el contracte signat amb el consistori.

De fet, dos dels detinguts en aquest operatiu, el gerent de la societat municipal i al mateix temps de la consultora, Antonio Martos, així com l'exalcalde Andreu Martí, encara estan sent investigats pels jutjats de Tortosa per suposats delictes d'activitats i negociacions prohibides a funcionaris públics. L'operació, qüestiona la legalitat de tot l'entramat bastit al voltant de La Cala Gestió, amb el qual Efial va arribar a ingressar 3,5 milions d'euros de les arques municipals, segons ha calculat el govern municipal. Uns diners que, en bona part, haurien acabat formant part d'un circuit de blanqueig de capitals a través d'Andorra, segons els investigadors.

En marxa des de 2008 per, teòricament, agilitzar els procediments administratius i aconseguir, sota la fórmula d'empresa amb capital municipal, millors condicions fiscals per gestionar l'adjudicació d'equipaments i obres urbanístiques, la societat va participar en la contractació de desenes de projectes durant els últims anys al municipi: la piscina coberta municipal -amb un cost pròxim als 6 milions d'euros-, la residència d'avis -amb un cost de construcció d'uns 5 milions-, l'aparcament Escoles Velles o diverses operacions d'urbanització a les Tres Cales i Roques Dorades figuren entre les actuacions.

Segons l'actual govern municipal, la consultora aconseguia, d'acord amb el contracte signat amb l'anterior executiu de CiU encapçalat per Martí, el 5% de l'import de cadascuna d'aquestes adjudicacions, tot i que, teòricament, havia de renovar periòdicament els contractes de gestió de serveis (el jutjat de Tortosa, precisament, investigava les adjudicacions de la gestió a Efial per valor de 860.000 euros entre 2010 i 2012). En realitat, però, els ingressos mensuals que rebia de l'Ajuntament ascendien als 35.000 i 38.000 euros mensuals.

Al mes de juliol de 2014, Martí va decidir rescindir la relació, pocs mesos després que esclatés la investigació judicial al voltant de Martos i Efial, consultora implicada també en el cas de l'Ajuntament de Torredembarra.

A l'espera de la informació que aporti l'auditoria de la Cala Gestió
L'actual govern municipal va encarregar una auditoria de processos de gestió per comprovar la legalitat dels expedients d'adjudicació per evitar incórrer en noves responsabilitats. L'estudi previ amb els assessors legals va detectar fins a 54 expedients dubtosos. Gaseni va recordar durant l'escorcoll que «és conegut que estem fent una auditoria de processos de gestió on estem investigant 54 expedients que vam detectar, però aquest és un tema paral·lel». S'estima que la informació d'aquesta auditoria es faci pública a partir de finals d'aquest mes de juliol.

CDC de l'Ametlla de Mar es desmarca de l'exalcalde
Per la seva banda, la direcció local de Convergència Democràtica de Catalunya s'ha desmarcat de l'exalcalde i la seva gestió amb un comunicat emès a través de les xarxes socials en el que es desmarca de qualsevol trama corrupta, diu, «vingui d'on vingui», i que si l'exalcalde convergent ha fet algun acte il·lícit d'enriquiment personal, espera que caigui sobre ell tot el pes de la justícia, lamentant que aquest fet malmeti la imatge del poble, posant el grup municipal a disposició de l'actual equip de govern per qualsevol cosa que pugui necessitar.


L'operació,  que es troba sota secret de sumari, s'ha dut a terme arreu de l'Estat, amb quaranta-quatre entrades en total; i amb quatre més a Andorra. Catorze d'aquests registres han estat en domicilis, set en despatxos professionals, dotze en societats mercantils, set en entitats públiques i vuit als ajuntaments de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón, a Madrid; i Trillo, a Guadalajara, a més dels ajuntaments catalans abans mencionats. A més també es va requerir informació als ajuntaments de Barcelona i Girona, per exemple.

A Tortosa, els agents de la Guàrdia Civil, de paisà i uniformats, van entrar a la seu de la societat GUMTSA (Gestió Urbanística Municipal de Tortosa SA), ubicada a l'interior de l'Ajuntament de Tortosa, on des del 2007 governa el convergent Ferran Bel. D'altra banda, la Guàrdia Civil també va entrar als ajuntaments d'Ascó -liderat per CiU a l'anterior legislatura-; i al de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on governa el PSC. A més, es van fer registres en un despatx d'enginyers i un domicili del Perelló.


respostes a "Presó sota fiança per l'exalcalde Andreu Martí,..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 1065,04 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007