Màx: º C, mín: º C

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Es fa públic el sumari del cas Efial posant al descobert les relacions entre la consultora i l'exalcalde Andreu Martí

18 . Abr, 2017 a les 16:00
per drodriguez a La notícia del dia
2863 reproduccions
El jutjat del Vendrell va aixecar la passada setmana el secret de sumari del cas Efial, deixant al descobert dades sobre la relació de prop d'una cinquantena d'ajuntaments d'arreu de l'Estat amb la consultora Efial. El sumari revela que es «va infiltrar» per crear «ajuntaments paral·lels» amb unes estructures per aconseguir contractes milionaris sense control per part de les intervencions municipals.

Entre aquests, l'Ametlla de Mar, qui va adjudicar els serveis d'assessoria i gestió de l'entitat pública empresarial La Cala Gestió a la consultora, entre els anys 2009 i 2013, per valor de 3,3 milions d'euros. És un terç del que Efial ha ingressat a Catalunya, sent alhora el municipi que més va beneficiar aquesta empresa. Tot plegat, sembla tenir una explicació en les relacions amb l'exalcalde Andreu Martí.

Segons publicava el diari El País, durant els anys de mandat on Efial gestionava La Cala Gestió, Martí va beneficiar «presumptament» la consultora de la qual va rebre ingressos en comptes a Andorra, pagaments per suposats «lloguers» de l'habitatge on residia l'exalcalde i la seva família, diners en efectiu o fins i tot cobraments a través d'una empresa de la seva dona.

Al sumari es recull que Martí participa en cinc comptes a la Banca Privada d'Andorra per valor de 2,3 milions d'euros. D'aquests, 1,3 milions podrien ser d'«origen il·lícit». L'exalcalde va al·legar que procedien de l'«herència d'un immoble» però els investigadors no ho creuen tant per la forma que es van realitzar els ingressos, com sobretot perquè «no pot haver ofert rendiments» en ser propietat de Martí.

En els escorcolls realitzats el passat juliol, els agents van trobar al traster des del pis a l'Ametlla de Mar documentació amb adjudicacions de l'Ajuntament juntament amb un percentatge indicat com a «comissió» i on figurava el nom de l'empresa guanyadora del contracte. En concret, apareix una factura per valor de 12.798 euros pagada per una constructora a l'empresa 'Deep Blue', en principi no vinculada a l'exalcalde.

El concepte que figurava en la factura, datada del 2009, era «representació en l'adjudicació d'obra», i que suposa un primer pagament del «2,5%». Els agents judicials la connecten amb 'Al Lopd 2009', empresa de la dona de Martí. En el registre al pis de l'Hospitalet de Llobregat, van revisar el llibre de comptes de la societat on consta un pagament de 'Deep Blue' l'any 2013 per valor de 47.950 euros.

Els papers també mostren que l'exalcalde podria haver cobrat comissions del delegat de la constructora Oproler a Catalunya, Josep Manel Bassols, implicat també en el cas 3%. En la documentació de Bassols hi apareix escrit «Ametlla: pagaments Bon Repòs. Bertran. A Martí». Oproler va ser l'empresa encarregada de les obres del parc del Bon Repòs i els accessos a la comissaria dels Mossos d'Esquadra.

El registre de trucades telefòniques han revelat que Martí es va posar en contacte amb l'actual gerent de La Cala Gestió perquè revisés els expedients d'adjudicació i «afegeixi qualsevol documentació o signatura que pugui faltar». Diu l'informe que l'exalcalde ho va fer davant la decisió de l'actual equip de govern d'auditar l'empresa pública. Els resultats de la qual s'han enviat a la Fiscalia per incloure'ls dins del procés judicial.

Per tot plegat, la Guàrdia Civil constata que Martí mantenia un «elevat nivell de vida». A «reserves en hotels de luxe, despeses escolars en col·legis elitistes o assumpció de múltiples i diversos pagaments aparentment en metàl·lic», s'hi sumen factures com les de trucades telefòniques des de les Illes Maurici o l'estudi d'assessoria d'imatge personal que l'actual govern va mostrar públicament en la primera reunió informativa.

Precisament, després de tenir accés al sumari, l'Ajuntament estudiarà presentar les reclamacions oportunes un cop finalitzi la instrucció del cas. L'aparició dels comptes a Andorra, i la dubtosa justificació d'alguns dels ingressos, ha posat en alerta l'actual govern per si poguessin tenir vinculació amb els comptes municipals. El consistori es va personar en les diligències per veure si s'han causat perjudicis a la institució.


respostes a "Es fa públic el sumari del cas Efial posant al ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 956,45 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007