Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Quota tonyina

21 . Nov, 2014 a les 08:57
per fcallau a La notícia del dia
1908 reproduccions
El sector tonyinaire de la Cala insatisfet amb l'increment progressiu de les quotes de tonyina

La UE tira endavant, amb l'oposició d'Espanya i el Marroc, una pujada de quota de només 2.700 tones, la meitat del recomanat pel Comitè Científic de ICCAT.

El Grup Balfegó i el Grup Fuentes e Hijos, principals empreses amb vaixells tonyinaires a l'Ametlla de Mar, han mostrat la seva satisfacció i en algun cas indignació amb el resultat final de la reunió de l'ICCAT.

Per una banda, el Grup Balfegó estan indignats amb l'actuació de l'equip negociador de la Comissió Europea de Pesca enviat a la reunió d'ICCAT, celebrada a Gènova (Itàlia) entre el 7 i el 17 d'aquest mes. També acusen a aquests negociadors d'haver incomplert completament el mandat rebut dels governs europeus, per imposar a les flotes de l'Atlàntic Oest les mateixes mesures vigents a l'Atlàntic Est i Mediterrani i que són la base del pla de recuperació posat en marxa el 2007.

Per l'altra el Grup Fuentes e Hijos  mostra decepció per no haver aconseguit l'increment en dos anys enlloc de tres i per la pèrdua d'una part del 20% d'increment que anirà a parar a països diversos.

En aquesta reunió d'ICCAT, l'equip negociador de la UE va tirar endavant, amb l'oposició d'Espanya i el Marroc, un augment de quota de només 2.700 tones per a l'any que ve ( 20%). Encara que en la pràctica l'increment serà només de 2.360 tones, ( 17%). Això és degut al fet que la resta, fins a arribar a les 16.142 tones en què queda fixat el TAC per a 2015, no s'ha repartit equitativament i es lliurarà de manera directa a flotes de països determinats (Algèria, Turquia, Mauritània o Egipte), tal com ha volgut la comissió negociadora de la UE i fora de la clau de repartiment tradicional.

Aquesta pujada del TAC acordada és la meitat del que l'informe del Comitè Científic indicava que podia incrementar-se la quota en el pitjor dels escenaris, estadístiques possibles i sense fer perillar els objectius del pla de recuperació. Espanya es va quedar sola a la UE defensant l'increment de 5.000 tones per aquest any i 5.000 per a l'any següent.

Segons Juan Serrano, director general del Grup Balfegó, "deuríem d'estar celebrant que per primera vegada en set anys se'ns augmenten les captures, després de les restriccions i el Pla de Recuperació, però és evident la recuperació de la tonyina i això s'ha de veure traduït en un augment de quota. El que passa és que el Comitè Científic va dir que podíem pujar 10.000 tones en dos o tres anys i a mi em surten a 3333 tones per any i ni tan sols ho hem aconseguit, ja que només portem un 20% d'això, l'increment serà en tres anys però de menys a més".

Segons Serrano, "la UE vol ser més precautòria que l'argument més precautori del Comitè Científic i això ens té molt preocupats, ja que naltros pensem que si sempre s'ha fet cas al Comitè Científic quan ha aconsellat reduccions de fins al 40%, per què ara que aconsella pujar les captures d'una manera determinada no se'ls fa cas".

Per la seva part, Carme Brull, representant de Fuentes e Hijos, explica que, "la veritat és que vam anar a la reunió esperant una mica més i que les 10.000 tones s'haguessin repartit en dos anys o tenir un percentatge més alt. També vam decebre'ns al veure que una part del nostre percentatge no serà real, ja que al final s'ha donat a països tercers i que es quedarà en un 17'5%".

Tot i així, també parla de conformisme, "però bé, tampoc està malament, tenim la tranquil·litat a l'hora de treballar perquè preveuen aquests increments en els pròxims tres anys. D'una banda esperàvem una mica més, però de l'altra veiem que potser es regularan una mica més els preus i no baixaran tan de cop".

Pel que fa a l'equiparació de mesures de gestió pesquera entre Atlàntic Oest i Atlàntic Est i Mediterrani, l'equip negociador de la Comissió Europea no va aconseguir imposar a les flotes dels EUA i el Canadà ni una sola de les estrictes mesures de control i gestió que suporten les europees tot i que segons els últims informes científics, l'estoc occidental és avui només un 50% del màxim observat, mentre que l'estoc oriental i mediterrani duplica actualment aquesta màxima històrica.

Ara la quota de captura de l'Estat espanyol passarà de les 2.505 tones a les 2.945 tones, un 17,5% més que fins ara, de les quals un 28% corresponen al sector tonyinaire català, que passarà de les 716 tones actuals a les 825 tones de cara a la propera temporada


respostes a "Quota tonyina"

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir






Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 751,73 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007