Màx: º C, mín: º C

En directe

Notícies en Xarxa - Edició migdia

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'Ajuntament aprova la moció de suport a les consultes populars per la independència

07 . Des, 2009 a les 13:35
2722 reproduccions
L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ja ha aprovat en plenari la moció presentada conjuntament per CIU i ERC relativa a les consultes populars municipals per la independència. La moció va tirar endavant amb els vots d'aquests dos partits, l'abstenció del socialistes i la negativa del Partit Popular. Joan Pere Gómez Comes, tercer tinent d'alcalde, deia que "un dels pilars bàsics de la democràcia és que el poble lliurement pugui decidir sobre diferents temes. A La Cala, el poble ja ha exercit aquest dret en qüestions com el centre cívic o el parc del Bon Repòs. Per això, quan des de la plataforma Decidim.cat se'ns va fer arribar la moció per la qual el poble de Catalunya, en el nostre cas el poble de La Cala, pogués decidir lliurement si volia o no que Catalunya fos independent, vam creure convenient que, si algun agent social o cultural ho proposava, tirar endavant la consulta I el poble de La Cala lliurement té tot el dret del món a decidir-ho". Segons Jordi Gaseni, portaveu d'ERC, "Des d'ERC vam presentar aquesta proposta perquè es pogués celebrar una consulta popular per la independència. Estem contents de que això hagi pogut prosperar. Crec que és històric que el consistori de La Cala ho hagi aprovat. Ara comença el moment on això queda en mans de la societat civil".

La consulta d'Arenys de Munt
Recordem que per primera vegada en un municipi dels Països Catalans, el passat 13 de setembre els ciutadans d'Arenys de Munt van participar en una consulta popular per la independència. Aquesta consulta, fet habitual en alguns estats però no a l'espanyol, es va convertir en una cursa d'obstacles imposats per l'Estat espanyol. Malgrat tot, la consulta es va celebrar en un clima festiu, demostrant el grau de maduresa de la societat catalana i fent bons els postulats que la ciutadania de Catalunya té assumit el dret a decidir i que el seu exercici no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social. Aquesta experiència ha estat reeixida bàsicament per dos factors molt importants, primer per la implicació de les entitats cíviques i socials, i segon per la complicitat i la unitat de la majoria de les forces polítiques presents al consistori arenyenc. Per això es pot desprendre que cal continuar aquest procés de consultes populars en altres municipis catalans. De fet, abans que l'Ametlla de Mar, municipis com Seròs, Argentona, Sant Pere de Torelló, Figueres, El Vendrell, Montblanc, Vic i Girona entre d'altres ja han decidit donar suport a les consultes que es convoquin en la mateixa direcció.

Àmbit no municipal
Malgrat que els governs locals no poden convocar consultes populars sobre matèries que sobrepassin l'àmbit de les seves competències, mentre el Parlament tramita la Llei de consultes populars per via del referèndum, el mecanisme de les consultes populars convocades per entitats cíviques i socials amb el suport dels ajuntaments sembla ser el camí a seguir.

Fets i arguments
Per tots aquest fets i arguments exposats, el ple de l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar, va acordar trametre, primer, una comunicació a l'Ajuntament d'Arenys de Munt per donar-li suport en aquests moments en que l'exercici delegat de la voluntat popular ha quedat qüestionat. Segon, recolzar les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques i organitzacions locals per a la celebració de consultes populars per la independència. Tercer, instar a l'associació de càrrecs electes Decidim.cat establir una estratègia conjunta i coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti una acció o accions simultànies a diferents municipis dels Països Catalans. I quart, fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya, al de les Illes Balears i del País Valencià, a l'ajuntament d'Arenys de Munt, als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra i a l'entitat Decidim.cat.


respostes a "L'Ajuntament aprova la moció de suport a les co..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir






Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 752,20 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 70
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007