Màx: º C, mín: º C

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'exalcalde Andreu Martí va obrir el seu primer compte a Andorra un mes i mig abans d'ocupar el càrrec

28 . Ago, 2017 a les 17:00
per drodriguez a La notícia del dia
1948 reproduccions
Segons publicava el diumenge el diari EL PAÍS, l'historial de corrupció de l'exalcalde Andreu Martí de l'Ametlla de Mar, (2003-2015), es remunta un mes i mig abans d'arribar al càrrec quan va obrir el seu primer compte a Andorra.

Concretament, segons revela la documentació aportada per Andorra a la comissió rogatòria sol·licitada pel jutjat d'instrucció 1 del Vendrell en el marc de l'operació Térmyca, a la qual ha tingut accés EL PAÍS, va ser el 15 d'abril del 2003, 40 dies abans d'unes eleccions a les quals Martí concorreria com a gran favorit, quan el polític de Convergència, en aquell moment regidor, i l'esposa de llavors, van anar a Andorra per obrir el seu primer compte a l'AndBank en el qual van ingressar 3.500 euros.

Aquest compte va ser el primer dels cinc comptes que l'exalcalde va arribar a controlar en aquest país i a partir del qual, Martí va crear un petit imperi financer en paradisos fiscals que li va permetre acumular, fins al dia de la seva detenció, un total de 2,3 milions obtinguts gràcies a suposats suborns. 

Segons EL PAÍS, la comissió rogatòria revela que vuit mesos després que l'Andreu Martí es convertís en alcalde, el 13 de febrer del 2004, algú va fer un ingrés en efectiu de 117.500 euros en un segon compte de l'alcalde, aquest obert a la Banca Privada Andorrana. En els 16 mesos següents, aquest mateix compte rebria quatre importants transferències bancàries per un total de 352.527,38 euros, a un ritme d'una cada quatre o cinc mesos.

En tots els casos, els diners procedien del compte andorrà d'una societat radicada a Panamà anomenada Hardfin Investment Corporation, els titulars de la qual eren Daniel Mestre, que va morir el 2015, i el seu fill Oriol Mestre. Aquest, resident a Andorra i també detingut juntament amb Martí en l'operació Térmyca, és un vell conegut de la justícia espanyola pel seu paper com a blanquejador i arquitecte de complexes trames societàries en paradisos fiscals. 

Segons la documentació a la qual va accedir EL PAÍS, Mestres i el paradís fiscal de Panamà van tornar a aparèixer a la vida de Martí mesos més tard, quan l'exalcalde va obrir a Panamà el juliol del 2005 una societat anomenada Hubble International, que li permetria mantenir els seus fons resguardats de la hisenda espanyola. A més, els documents revelen que Martí va utilitzar a Panamà els mateixos testaferros i despatxos d'advocats que ja estava utilitzant Mestres. 

En els anys següents, l'exalcalde de l'Ametlla no va deixar de rebre importants quantitats de diners de societats panamenyes controlades per Mestres.  El 26 de febrer del 2009, per exemple, Hardfin va transferir 106.425 euros a un tercer compte andorrà controlat per Martí. I entre el 24 i el 26 de febrer del 2010, una altra societat controlada per Mestres, Lambda World Corporation, va enviar 162.000 euros més a l'exalcalde de l'Ametlla. L'última d'aquestes transferències va tenir lloc el 3 d'octubre del 2012. Poc després, el dia 19, Mestre va ser detingut en el marc de l'operació Emperador. 

Després d'aquest arrest, el gener i febrer del 2013, Martí va decidir liquidar la seva primera empresa a Panamà i substituir-la per una de nova, anomenada Cafar Real Corporation. Durant aquests anys, Martí també va augmentar notablement el seu patrimoni, segons dades del Registre de la Propietat. El 2008 va adquirir un habitatge per valor de 260.000 euros i posteriorment, el 2012, va comprar un segon habitatge amb una hipoteca de 180.000 euros.

Després de ser detingut dues vegades, el maig i juliol del 2016, Martí va passar tres setmanes a la presó fins que va aconseguir reunir la fiança de 600.000 euros decretada pel jutge en el seu segon arrest. respostes a "L'exalcalde Andreu Martí va obrir el seu primer..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Tags

No hi ha etiquetes en aquesta entrada.

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 721,14 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007