Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'anàlisi de l'Institut Cerdà, aprova el projecte Zèfir

20 . Jun, 2012 a les 13:09 | 00:05:35
per gfigueres a La notícia del dia
2124 reproduccions
Eric Sunyol, Director de l'Àrea d'Energia de l'Institut Cerdà, i Joan Miquel Piqué, economista de l'entitat, van presentar aquest dimarts a la tarda, l'anàlisi dels impactes socioeconòmics, encarregat per l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, del projecte Zèfir. Un projecte que no ha costat ni un cèntim al consistori ja que ve finançat per la Generalitat. Davant la sala del Centre d'Interpretació de la Pesca, gom a gom , Sunyol i Piqué van mostrar els resultats de l'anàlisi que fan  aprovar amb bona nota aquest projecte d'energia eòlica marina pioner a la Mediterrània. El projecte Zèfir, que contempla en la seva 1ª fase, la instal·lació de quatre aerogeneradors a una distancia de 3'5 quilometres de la costa, podria suposar una inversió d'entre 6 i 9 milions d'euros. Segons els redactors de l'estudi es va escollir l'emplaçament de la Cala per la poca profunditat, el vent constant i perquè no és una àrea que afecti a aus protegides.

També produiria una despesa anual d'entre 1,5 i 3 milions d'euros durant els vint anys de vida útil del projecte, amb la creació d'entre 25 i 50 llocs de treball estables. L'anàlisi afegeix que el projecte Zèfir suposaria un impacte positiu a nivell local dinamitzant el turisme, el comerç, la restauració i el sector pesquer. Des del punt de vista de valors es conclou que es reforçaria el perfil de turisme de qualitat i sostenible. També, es subratllaria la marca de l'Ametlla de Mar amb elements singulars d'abast mundial. Segons els analistes hi hauria una vinculació entre les empreses participants en el projecte i el teixit econòmic local. Finalment, conclouen que si s'executés el projecte Zèfir es crearia nous perfils laborals i ocupacions, i que es reforçaria el vincle de les diverses institucions amb la Cala.

"En aquest estudi el que hem intentat fer és mirar, per una banda, els impactes més quantitatius amb un model input - output de variació de rendes en cadascun dels sectors. I per l'altra, hem intentat fer sevir aquestes dades, més d'altres que hem recopilat, de les diferents experiències que hi ha d'eòlica marina al món", explicà Enric Sunyol, Director de l'Àrea d'Energia de l'Institut Cerdà.

Després de l'exposició de les conclusions de l'estudi es va obrir un torn de preguntes entre els assistents que va servir de baròmetre de la diversitat d'opinions que genera aquest projecte. D'una banda, la Coordinadora Anti Parc Eòlic de l'Ametlla de Mar va reafirmar el seu rebuig al projecte sobretot remarcant que crearia menys ocupació de l'esmentada a l'anàlisi segons informacions sol·licitades a l'IREC (Institut de Recerca de Catalunya), promotor del projecte eòlic. En canvi, el sector pesquer es va posicionar a favor considerant que si es feia a l'Ametlla es podria negociar on es col·locarien els molins, per preservar les àrees de pesca, i que es crearien llocs de treball que beneficiarien als pescadors de la Cala. També, altres veïns van mostrar la seva preocupació per l'impacte ambiental dels aerogeneradors.

Per la seva part, l'alcalde del municipi, Andreu Martí, explicà que "l'objectiu d'aquest anàlisi és donar la màxima informació, amb total transparència, del que pot suposar aquest projecte. A més, ens plantegem obrir una sèrie de reunions sectorials  perquè tota la població pugui tenir la seva opinió".

L'estudi ja es pot consultar per Internet a www.ametllamar.cat/ajuntament/zefir.pdf


respostes a "L'anàlisi de l'Institut Cerdà, aprova el projec..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 923,21 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 82
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007