Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Cas Portòria

05 . Feb, 2015 a les 14:58
per otomas a La notícia del dia
1664 reproduccions
L'organització, assentada al Camp de Tarragona i dirigida per un ciutadà francès, hauria defraudat més de 20.000.000 euros a diferents estats europeus
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal, adscrits a l'Àrea Central de Delictes Econòmics,  juntament amb l'equip de Policia Judicial de la Guardia Civil de Tarragona, han desmantellat una organització criminal internacional dedicada al frau d'IVA a través de la compravenda simulada de vehicles i al blanqueig de capitals, que hauria defraudat més de 20.000.000 euros. L'operació policial es va realitzar el passat 28 de gener en el marc d'un equip conjunt d'investigació tutelat per Eurojust, creat amb la finalitat de desarticular l'organització criminal, amb participació judicial espanyola i francesa. En aquest equip conjunt d'investigació han participat també l'Agència Tributària, la Policia Judicial de Toulousse i membres del Servei Nacional de Duanes Judicial (SNDJ) de Lyon. La investigació la portat a terme el Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Tarragona, el Tribunal de Gran Instància de Lyon i els Ministeris Fiscals dels respectius països
 
L'operatiu Portòria s'ha saldat amb 35 detinguts, 31 dels quals a Catalunya, un a les Illes Balears i tres a França. Per odre judicial s'han emès set autos judicials d'ingrés a presó dels detinguts, entre els quals hi ha els caps de l'organització criminal,  els gestors i els membres que ajudaven a blanquejar els beneficis obtinguts. Dos dels tres detinguts a França també han ingressat a presó i quatre més han estat extraditats a França. La resta de detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs.
 
Es van realitzar un total de disset entrades i perquisicions, quinze de les quals a Tarragona, Torredembarra, l'Ametlla de Mar, el Perelló i dues a Perpinyà i Aix en Provence (França). Es va localitzar nombrosa documentació rellevant per a la investigació, tres armes de foc curtes i dues de llargues a més de 18.000 € en metàl.lic.
 
La investigació es va iniciar l'any 2011 a partir de la informació facilitada per les autoritats franceses en el marc d'una investigació judicial, policial i tributària realitzada a França pels delictes de blanqueig de capitals comès per grup organitzat, frau fiscal i estafa, entre d'altres.
 
 
El desencadenant de la investigació va ser una sèrie d'inspeccions realitzades per l'Administració Tributària de França que van posar de manifest l'existència d'una organització criminal assentada en diferents estats europeus dedicada a la defraudació de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) relacionat amb la importació i exportació de vehicles.
 
El modus operandi utilitzat per l'organització per  defraudar l'IVA a França consistia en l'ús de nombroses societats espanyoles, totes elles controlades per una central de compres instal.lada i assentada a Torredembarra en primera instància i, posteriorment, a Cambrils, propietat de ciutadans francesos la majoria dels quals establerts i arrelats al Camp de Tarragona, que tenien la finalitat de defraudar grans quantitats de diners corresponents a l'IVA generat per aquesta activitat comercial.
 
La investigació francesa va determinar que els delictes investigats no s'havien comès només en territori francès, sinó que es tractava d'una organització criminal de caràcter internacional amb connexions amb d'altres estats membres de la Unió Europea,  entre els quals l'Estat espanyol i, de manera significada, a Catalunya.
 
El circuit de facturació utilitzat en tot el procés es basava en una simulació que consistia d'una venda de vehicles usats a França, on aplicaven el REBU en lloc de l'IVA que té un valor impositiu més alt. Per fer-ho, l'organització lliurava factures falses mitjançant una central de compres instaurada a l'Estat Espanyol, mentre que el circuit real dels vehicles es feia d'Alemanya a França sense passar Espanya.
 
Aquest circuit de facturació simulat aconseguia que no es satisfés l'IVA integrat sobre la venda de vehicles i multiplicava i fingia diferents operacions entre estats membres  europeus (en especial, Espanya, Romania, Bulgaria i Portugal) que, en realitat, no existien.
 
Una organització complexa i amb rols perfectament definits
 
Pel que fa a Catalunya i a d'altres indrets de l'Estat espanyol, l'organització s'havia dotat d'una estructura complexa que li permetia actuar eludint el control de les autoritats. L'organització interna consistia en la creació d'una xarxa societària constituïda per diverses companyies que havien de disposar d'un Número d'Operador Intracomunitari (NOI) inscrit al Registre d'Operadors Intracomunitaris (ROI) amb l'objectiu de fingir la importació del vehicle des d'Alemanya, per vendre'l posteriorment de forma fictícia a França. La central de compres que gestionava tota l'operativa relativa a la compravenda fictícia de vehicles, generava una ingent quantitat de factures falses i moviments duna gran quantitat de diners.
 
Prèviament, l'organització s'havia dotat de les societats amb NOI i inscrites al ROI, motiu pel qual disposava d'una sèrie de persones -finalment detingudes en l'operació-  que es dedicaven, entre d'altres funcions, a fer aquesta recerca per diferents indrets de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, coneixedors que, un cop detectades, l'Agència Tributària els bloquejaria la inscripció al ROI atès que es tractava d'una activitat fraudulenta.
 
Les compravendes dels vehicles fetes des de la central de compres generaven diversos moviments bancaris en diferents comptes. El cap de l'organització es lucrava dels beneficis obtinguts per mitjà d'una sèrie de testaferros i persones interposades, també detingudes en l'operatiu, amb la finalitat d'ocultar tant el seu origen com el destí final dels diners.
 
Els beneficis obtinguts per l'organització criminal els invertia el cap de l'organització en diferents negocis, immobles, vehicles, embarcacions i d'altres productes.
 
A Catalunya, l'operatiu ha estat dirigit i coordinat pel titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona i el Ministeri Fiscal, amb la participació dels serveis centrals dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil de Tarragona, l'Agència Tributària, la Policia Judicial Francesa de Toulouse i el Servei Nacional de Duanes Judicials de Lyon.


respostes a "Cas Portòria"

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 156,25 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007