Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'Ametlla de Mar instal·la boies ecològiques amb forma de biòtops artificials a l'Alguer i Pixavaques

19 . Jun, 2013 a les 10:42
per gfigueres a La notícia del dia
2143 reproduccions
Les innovadores boies finançades per Repsol, són úniques al món i estan recobertes amb carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un petit escull.
Aquest divendres dia 14 de juny es van presentat al Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla de Mar les boies ecològiques que s'han instal·lat a les platges de l'Alguer i Pixavaques per delimitar la zona reservada al bany de cara a aquest estiu. A l'acte hi van assistir l'alcalde de de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí; La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, Eva del Amo; el director de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran i el creador de les boies i expert en aquarofilia, Miquel Rota.

Després de l'èxit aconseguit l'estiu passat amb una primera iniciativa realitzada en la qual van col·locar-se nou boies ecològiques a Torredembarra, aquest any, l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, amb el suport i col·laboració de Repsol –que patrocina el projecte-, ha decidit instal·lar quatre boies ecològiques més per fer l'abalisament de les platges de l'Alguer i Pixavaques. Així, tota la zona reservada per a banyistes quedarà delimitada amb aquest tipus de boies.
Per a Andreu Martí, Alcalde de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, "aquestes petites accions tenen un significat molt important per a nosaltres. Sempre hem tingut clara la nostra aposta per les polítiques mediambientals, i la defensa del litoral i d'aquest entorn privilegiat són una prioritat. No només es tracta de tenir cura del peix i de la flora marítima, sinó que es una aposta de futur".

Miquel Rota, expert en aquarofilia i inventor del biòtop, explicava que, "substituïm el mort o pesa de ciment que aguanta la boia de senyalització per a banyistes, que normalment es quadrada i hermètica, per una estructura de formigó recoberta de carbonat de calci que afavoreix la implantació d'organismes marins i que es com una casa per al peixos. És un biòtop construït amb la idea de que els banyistes quan practiquen esnorquel, puguin veure la presència de la fauna i la flora , ja que seran habitats per espècies marines".

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s'ha fet càrrec del cost dels biòtops, mentre que l'Ajuntament és l'encarregat del manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície. Josep Bertran, responsable a Tarragona de la comunicació de Repsol explicava que, "no tenim instal·lacions a l'Ametlla però si que compartim el mar com a àrea de treball i això ens porta a col·laborar, ja que volem simbolitzar que la nostra activitat i la nostra filosofia, són compatibles amb la pesca i amb el respecte amb el medi ambient. I més amb un ajuntament amb el currículum sostenible que te l'Ametlla de Mar. Estem encantats de col·laborar-hi".

A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases d'aquestes boies estan recobertes amb carbonat de calci que, pel seu disseny i material, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un petit escull. A més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal.

Una altra diferència respecte de les boies convencionals és que les boies ecològiques s'instal·len de forma permanent i quan acaba la temporada d'estiu només cal que dos professionals del busseig es desplacin al punt on es troba cada boia per treure la cadena que va des de la boia intermèdia fins la superfície. La resta de l'estructura i tota la flora i la fauna que hi creix es queda on està fins l'estiu següent. Les boies es localitzen per mitjà d'un GPS.  


respostes a "L'Ametlla de Mar instal·la boies ecològiques am..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 141,64 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007