Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Llum verda a la recuperació ambiental del port natural de l'Estany a la tardor

18 . Ago, 2016 a les 16:00
per drodriguez a La notícia del dia
2221 reproduccions
Les obres que s'impulsen al voltant del port natural de l'Estany inclouen la millora ecològica i paisatgística amb la demolició de construccions, amarratges i accessos, la retirada de material guanyat a l'estany i altres restes de construcció, i la recuperació de la zona humida, per introduir espècies com el fartet o el samaruc. Aquesta actuació començarà la pròxima tardor –està prevista que duri uns tres mesos i que té un import aproximat de 293.000 euros– i es tracta del primer projecte d'infraestructura verda que executarà el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, dins de l'estratègia de la Unió Europea, Europa 2020, per assolir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

«Serem el primer projecte d'infraestructura verda de Catalunya» explica Maria Marsal, regidora de Medi Ambient, que assegura que l'objectiu de l'actuació és «fer compatible l'activitat humana amb el medi natural» ordenant l'espai públic d'aquest indret. L'Ajuntament va aportar algunes modificacions al projecte inicial, presentat al govern ara fa un any «que consideràvem que havien d'estar contemplades en aquest projecte» donat que, per exemple, una de les primeres intencions de la Generalitat era la de «tancar la platja per als vehicles» perquè la llei no hi permet l'estacionament «encara que tota la vida hàgim vist que hi ha un camí». Finalment, s'actuarà per millorar i integrar la carretera d'accés a la platja, amb la construcció d'un nou gual, la recol·locació i execució de plantació en l'escullera, i l'adaptació del camí GR-92.

Per integrar el dic del port natural de l'Estany, es demolirà la superfície de formigó existent i es pavimentarà, alhora que es millorarà el dic sec i es repararà un mur contigu exterior. S'inclouran tasques de millora de la platja; concretament, la neteja, descompactació i cribratge de la sorra, l'anivellació i redistribució de la sorra i graves, la col·locació d'un cordó de dissuasió per evitar l'aparcament a la platja i plantacions. Finalment, s'instal·laran senyals indicatives referents a l'accés i al medi natural. A banda, està prevista la construcció d'un pas sec «com un pas japonès» sobre la zona no inundada de l'Estany.

També es netejarà el fons de l'Estany de petites embarcacions i dels llastres, es col·locaran boies de fondeig ecològic, s'eliminaran espècies al·lòctones invasores, es faran plantacions i es mantindrà i restaurarà una petita edificació de pedra, «el Salvamar, que si no recordo malament està datat de 1911». «Volem controlar l'impacte de les embarcacions de motor a la zona» diu Marsal alhora que comenta que «també es conservarà tota una part de fanerògames marines que estan concretament en aquest espai». Referent a la recuperació de la llacuna de l'Estany, ja es van iniciar fa uns mesos els treballs a càrrec de l'entitat Paisatges Vius i la intenció de la Generalitat és, «un cop estiguin assentades les aigües i els paràmetres químics siguin els correctes», reintroduir el fartet i el samaruc com s'ha fet en altres llacunes litorals de la població.

La recuperació de l'Estany s'emmarca en un projecte europeu de biodiversitat
La implementació de la infraestructura verda és uns dels eixos principals d'Europa 2020, l'estratègia engegada per la Unió Europea per assolir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. El seu full de ruta marca que la infraestructura verda constitueix un pas important cap a la protecció del capital natural i també està inclosa en l'estratègia europea sobre la biodiversitat. Per aquest motiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat va crear una unitat per analitzar els diversos punts del territori que han patit els efectes d'un desenvolupament poc sostenible i proposar i desenvolupar actuacions de recuperació del capital natural. «Volen tenir molta protecció del capital natural» destaca Marsal.


respostes a "Llum verda a la recuperació ambiental del port ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 725,24 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 15
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007