Màx: º C, mín: º C

En directe

Informatiu EMUTE

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Peça arqueològica

07 . Jul, 2015 a les 13:58
per fcallau a La notícia del dia
1672 reproduccions
Investiguen una peça arqueològica de primer ordre extreta del jaciment de Bon Capó

L'objecte en forma de banya de boví és un element apotropaic propi de les tripulacions marineres de l'època antiga, 230-220 aC.


El Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha datat una peça trobada al fons marí de l'Ametlla de Mar de com a mínim 230-220 anys abans de Crist, que és l'època datada del jaciment de Bon Capó d'on va ser extreta per Emilio Brull Aliau, més conegut a la població com Milio de la Raquel, l'any 1954 en companyia de tres col·laboradors del comandant Jacques Cousteau.
Els fets es remunten a l'agost de 1954 quan Milio en companyia de tres submarinistes francesos, Roger Grange, Guy Fournon i Jean Agnel que col·laboraven en tasques de reconeixement dels mars amb el professor F.Benoit i amb el comandant Jacques Cousteau  van desplaçar-se fins al jaciment arqueològic situat davant de Bon Capó, on hi descansa un vaixell romà de l'època de 230-220 aC, just en el moment de pau entre les dos guerres Púniques.
Aquell dia, entre d'altres peces de gran valor arqueològic com àmfores, sondes o làmpades, que es van recuperar i que van ser llegades al Museu Salvador Vilaseca de Reus i publicades al Butlletí Arqueològic de Tarragona 1953-1954, es va recuperar una peça de primer ordre que respondria a un element apotropaic propi de les tripulacions i marineria de l'època antiga.  Es desconeix si aquesta peça anava juntament amb un conjunt més important , si es tracta d'una peça contemporània a l'època del jaciment o bé si respon a una època més antiga transportada pel vaixell.
Després d'un estudi macroscòpic es pot concloure que és la representació fidedigna d'una banya de boví feta amb plom i recoberta d'un altre material, que presenta una sèrie d'incisions de forma quadrada que indiquen que durant temps va portar en aquests forats una sèrie de claus de secció quadrada, propis de l'època antiga. Tot i que la peça es conserva en dos parts, es tractaria d'una mena de cornucòpia similar a les pròpies de la mitologia grega que estava destinada a portar sort i glòria a les tripulacions en forma d'ofrena als déus.
Tot i que la peça ha estat molts anys a casa de l'actual propietari i fill de Milio, Xavi Brull González, aquest no va reflexionar sobre el valor històric que podia tenir la peça fins que en va veure una de similar al Museu Nacional d'Arqueologia Submarina de Cartagena ara fa uns mesos.
El Museu d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya segueix les seves investigacions per trobar informacions més concretes sobre la data de la peça.


respostes a "Peça arqueològica"

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 877,32 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 15
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007