Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

La reforma de la Política Pesquera Comunitària i el Pla de Competitivitat del sector centren la Jornada Tècnica de Pesca

20 . Jun, 2013 a les 14:11
per gfigueres a La notícia del dia
3348 reproduccions
Administració i sector pesquer van debatre sobre les principals problemàtiques que afecten al sector i plantegen nous reptes de futur com els plans de gestió i la creació d'organitzacions de productors dins de les confraries de pescadors.
 El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, del delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, va presidir dissabte les Jornades Tècniques sobre Pesca a l'Ametlla de Mar.

La preocupació per com queda el sector pesquer català, dins dels més tradicionals del Mediterrani, en la reforma de la Política Pesquera Comunitària que s'està enllestint a Brussel·les, va ser un dels temes que més va aparèixer en les diverses ponències desenvolupades a la Jornada tècnica.

En el decurs de la inauguració, el conseller també s'ha referit a la reforma de la Política Comuna Pesquera. Ha recordat que el Departament que encapçala defensa l'especificitat del Mediterrani i lidera les comunitats autònomes afectades per fer un front comú davant del Ministeri d'Agricultura a fi d'aconseguir el tractament diferenciat quant als refusos.
 
Precisament, Itziar Segarra, Cap de Servei d'Ordenació Pesquera de la Direcció General de Pesca i Eusebi Esgleas, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, foren els encarregats de desenvolupar les ponències relacionades amb la reforma de la política Pesquera Comuna, mentre que Frederic Valls, director de l'Escola Nauticopesquera i Antonio Marzoa, president de la Federació Territorial de Barcelona, van centrar les seves intervencions en el nou Pla de Competitivitat que està treballant el govern català pel sector pesquer.
Mauricio Pulido, pescador de sonso i membre del Comitè de Cogestió del Sonso i Francesc Benaiges Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós van parlar dels respectius plans de gestió que han aplicat a la pesca del sonso i de la gamba, mentre que Mario Vizcarro, secretari de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Eusebi Rosales, President de la Territorial de Tarragona, van desenvolupar ponències encaminades a la necessitat de potenciar el desenvolupament d'Organitzacions de productors en el si de les confraries de pescadors, amb l'objectiu d'aprofitar les ajudes europees pel sector.
Jordi Ciuraneta, director General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, que fou l'encarregat de cloure la jornada va destacar la importància de que el sector parli i debati sobre les seves problemàtiques. Segons Ciuraneta, "crec que es molt important que es puguin dir les coses de la manera que es diuen en aquest sector i que tothom encaixi la seva part. Es important crear aquests entorns de debat per a que es puguin produir tots aquests fluxos de reflexió i de idees per a que després tinguem la capacitat de poder caminar tots junts cap allí a on volem anar. Si no som capaços de provocar que passin les coses, sempre haurem de dir que hem arribat tard. Presentar les coses quan han passat està molt be però necessitem que el sector sigui part activa del que vol ser i ha de participar de tots els debats".
Eusebi Esgleas, President de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors també va trobar positiva la organització de jornades com la que es va desenvolupar dissabte a l'Ametlla. Per a Esgleas, "crec que la jornada ha estat molt positiva. S'han tocat molts temes, inclús crec que poder massa temes, ja que arriba un moment que quan en toques tants, uns es dilueixen amb els altres, però com a jornades han estat positives i molt entenedores".
Per la seva part, l'Alcalde de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, com a coorganitzador de la jornada, dins de les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau, va destacar que, "l'Ametlla de Mar tradicionalment ha estat un poble exportador de cultura marinera a través dels fluxos d'emigració al llarg de la costa catalana. Rar es el port català que no compta amb alguns pescadors amb arrels caleres. Això, ha més d'afalagar-nos ens motiva per contribuir a l'impuls i la promoció del sector pesquer".
En el decurs de la jornada, Pelegrí va anunciar que s'està treballant per comercialitzar els productes pesquers de les Terres de l'Ebre sota la marca Reserva de la Biosfera, i ha anunciat que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) treballa en un Pla de Competitivitat del sector pesquer  i aqüícola.

Per aconseguir-ho, Pelegrí, aposta per relacionar la recent adquirida marca de la Reserva de la Biosfera amb els productes agroalimentaris de les Terres de l'Ebre i, de forma preferent els productes pesquers d'aquest territori. Relacionant els dos actius, segons Pelegrí, "s'aconsegueix revaloritzar els productes pesquers de les Terres de l'Ebre amb una marca reconeguda a nivell internacional que obre nous canals de divulgació i que, de ben segur, contribuirà a millorar les expectatives de venda d'aquests productes del mar".
 
Pelegrí també ha volgut aprofitar aquesta jornada per agrair l'esforç de tots els implicats en aquest nomenament de la UNESCO.


respostes a "La reforma de la Política Pesquera Comunitària ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 747,78 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 149
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007