Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

La comissió parlamentària de Medi Ambient, Rural i Marí visita l'Ametlla de Mar

07 . Mai, 2010 a les 11:13
per gfigueres a La notícia del dia
3163 reproduccions
Dijous 6 de maig, membres de la Comissió de Medi Ambient, Rural i Marí del Congrés dels Diputats van visitar les instal·lacions de Grup Balfegó a l'Ametlla de Mar convidats per aquesta empresa que es dedica a la captura, l'engreix i la distribució de tonyina roja. La delegació, encapçalada per la seva presidenta, Maria Antònia Trujillo, també va comptar amb una representació àmplia de diferents grups polítics. Per part dels socialistes, es trobaven els diputats Lluïsa Lizárraga i Ceferino Díaz. Per part de CIU va assistir Jordi Jané i per part del PP el diputat Aurelio Sánchez. Tots els presents van comprovar in situ com Grup Balfegó treballa d'una manera rigorosa i responsable. També van mostrar la seva unanimitat en la defensa de totes les pesqueries relacionades amb la tonyina, sense distincions. Tots plegats van voler defugir de la polèmica entre almadraves i els tonyinaires catalans de fa uns mesos a conseqüència de la reducció de la quota marcada per l'ICATT. A la trobada també van assistir l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí. Maria Antònia Trujillo deia que"hem tingut l'oportunitat de conèixer com és la granja i com es captura la tonyina. Agraïm la invitació perquè ens permet als diputats i diputades que tinguéssim més coneixements a l'hora d'emetre els nostre vots per dur a terme les diferents iniciatives que preguéssim".

Polèmica tonyina andalusa/tonyina catalana
El diputat gadità Aurelio Sánchez no va voler parlar sobre la polèmica tonyina andalusa/tonyina catalana, negant que la Junta d'Andalusia reclamés part de la quota catalana i va explicar que la comissió treballa en un front comú per defensar la tonyina en general. "La tonyina es pesca a tot arreu amb l'art que és tradició a cada lloc. Hem de defensar tota la tonyina espanyola. No és bo que féssim pugnes i lluitem uns contra els altres. Així guanyem tots".

Fugir de l'enfrontament
També Jordi Jané va obviar l'enfrontament territorial i va demanar que no es facin excepcions que puguin beneficiar unes modalitats envers altres, destacant que la pesca d'encerclament és tan artesanal com la de les almadraves i que no veure-ho així és perillós per a l'Ametlla de Mar. "Hem de defensar totes les modalitats de tonyina i ho hem de fer amb contundència i així ho vam aprovar al Congrés del diputats i ara hem de vetllar perquè es compleixi. La pesca d'encerclament és un art com ho poden ser les almadraves. I així ho hem de dir". El gallec Ceferino Diaz, expert en temes de pesca, va tenir una grata experiència en veure el treball de Grup Balfegó a La Cala, una empresa que es dedica, segons va poder comprovar, a crear valor, de manera sostenible i amb molt de futur. "Porto molt de temps treballant en el tema de la pesca i he vist que aquí, sense entrar en valoracions polítiques, el treball que es fa és molt positiu. Crec que el sector pesquer deu intentar guanyar valor i guanyar mercat".

Reglament europeu
Per últim, Juanjo Serrano, director general de Grup Balfegó, també es va mostrar molt content per les impressions dels diputats. Serrano també va fugir de la polèmica recalcant que Balfegó no accepta és que es pugui canviar el reglament europeu per donar més privilegis a unes arts que a unes altres quan és la ma de l'home la que té la responsabilitat per fer de la pesca un treball sostenible i que si tots plegats, govern espanyol i sector tonyinaire fan les coses bé, hi ha tonyina per a tothom. "Si entre tots fem les coses bé, hi ha tonyina per a tothom. Estem tot el dia a la mar, veiem la tonyina i la societat pot estar tranquil·la. El govern espanyol sempre ha fet les coses bé en matèria d'inspecció i control. Per això li exigim que tingui l'autoritat moral suficient per seure's a Europa i dir a la resta de països que facin les coses com Espanya i com Grup Balfegó. Si tothom fa les coses així estem segurs que hi haurà tonyina per a les almadraves, per als palangrers i per als canyers bascos".

Moltes iniciatives
La tonyina roja és un dels temes que es treballa en comissió que més iniciatives acumula i que, en els últims temps, aconsegueixen una gran unanimitat entre els parlamentaris per demanar al govern espanyol que recolzi el sector davant les institucions europees i internacionals. Aquesta visita de la comissió era la primera que es feia al sector tonyinaire i, sense dubte, segons paraules de Trujillo, els informes que es redactin a posteriori seran molt favorables. Sobretot si es té en compte que es tracta d'una pesqueria controlada, sostenible i eficient, que procura la conservació de l'espècie i que, en temps, de crisi, resulta rendible, sobretot per a les famílies que depenen d'ella.respostes a "La comissió parlamentària de Medi Ambient, Rura..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 770,13 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 104
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007