Medi Ambient inicia les obres d'adequació de l'entorn de Sant Jordi
30 . Set, 2009 a les 13:02El ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, mitjançant la direcció de Costes, va iniciar a finals de juny les obres d'adequació de l'entorn del castell de Sant Jordi i la millora dels accessos i l'aparcament. Aquestes obres, amb un pressupost d'1.850.000 euros i un termini d'execució de sis mesos, es van poder iniciar després que la diada del 23 d'abril la família Mangrané cedís oficialment al municipi la titularitat d'aquest castell medieval i de les quatre hectàrees de terreny que l'envolten després de prop de 30 anys de negociacions i la condició de mantenir 35.000 metres quadrats de sòl edificable a la urbanització veïna de Calafat. Per dur a terme les obres ha calgut enderrocar les construccions existents (nau de la brigada i caseta de la guàrdia civil).
L'actuació pas a pas
Aquesta actuació de restauració ambiental que comprèn l'espai entre les platges de Sant Jordi i Cala Vidre, que tindran un nou camí d'enllaç, consisteix en emmarcar el castell amb una pavimentació de pedra d'Ulldecona que envoltarà les parets i a la que s'afegiran diferents elements de fusta. Tots en concordança amb els colors del castell i que substituiran els elements que trenquen la visió de les platges i la costa. A més, es crearà una plataforma amb aquest mateix tipus de pedra on s'hi col·locarà una pèrgola lleugera amb la intenció que el conjunt quedi perfectament integrat en el medi natural existent. Per aquest motiu es respectaran les colònies de margalló que hi ha i la resta de vegetació autòctona. Alhora es plantaran noves espècies per millorar l'aspecte natural de la zona.
Pedra de llamborda
També es canviarà el paviment dels pàrquings existents a les platges de Cala Vidre i Sant Jordi que es farà amb pedra de llamborda i junta vegetal que permetrà el creixement de la gespa entre les peces per fer tot plegat més natural. Tanmateix es construirà una vorera entre els dos aparcaments, s'adequarà la zona més propera al pàrquing del castell i es farà una zona d'esbarjo amb jocs infantils i espai per al descans. L'aparcament reformat de Sant Jordi tindrà capacitat per autobusos i estarà adaptat per a l'accés de persones discapacitades. La intervenció de Costes inclou la millora dels accessos a les platges i fer una passarel·la per accedir a les fortificacions de la Guerra Civil i a les ruïnes del primigeni castell medieval, així com la instal·lació de l'enllumenat.
Vocació sostenible
El projecte municipal té una vocació principalment sostenible, respectuosa amb el medi i l'entorn i ha de permetre dinamitzar l'espai del castell de Sant Jordi d'Alfama i el seu entorn, amb voluntat d'integrar la fortalesa en un circuit d'equipaments culturals, lúdics i ambientals com ara el centre d'Interpretació de la Pesca, el camí de ronda resseguint el GR-92 o el Museu de Ceràmica Popular a la mateixa urbanització de Sant Jordi. A llarg termini, de fet, el consistori preveu rehabilitar la fortalesa per difondre els seus actius patrimonials, històrics i que, al mateix temps, pugui acollir espectacles i representacions culturals. Construït al segle XIII, el castell era la seu de l'Orde de Sant Jordi d'Alfama, l'únic orde estrictament català de la història. Originàriament, la fortalesa es trobava però emplaçada a les roques vora el mar i va ser ocupada per cavallers templers. Per evitar que no fos ocupada per les tropes franceses, va ser bombardejada i destruïda per les galeres espanyoles al segle XII. L'actual fortalesa, uns metres terra endins, es va construir durant el regnat de Carles II i va ser ocupada per tropes regulars.
respostes a "Medi Ambient inicia les obres d'adequació de l'..."