Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Els nous «horaris provisionals» de l'R16 tampoc es compleixen i es mantenen els retards

12 . Ago, 2016 a les 14:30
per drodriguez a La notícia del dia
1198 reproduccions
A primera hora del passat divendres 5 d'agost, els trens de la línia ferroviària R16 van començar a funcionar amb els nous «horaris provisionals» pactats entre Renfe i la Generalitat en un intent d'acabar amb els continus retards crònics d'aquesta línia. Però, pocs dies després que entressin en vigor les modificacions horàries per aconseguir ajustar els retards que acumulava el servei, els usuaris han comprovat que l'incompliment es manté.

Molts dels viatgers expressen el seu descontentament a través dels seus comptes de Twitter detallant que es mantenen els retards d'entre mitja hora i una hora en la majoria de trajectes, però també es resignen i no tramiten les queixes per reclamar la devolució dels imports dels bitllets que els hi pertocaria a partir dels setze minuts de retard.


16 de les 19 freqüències de la línia s'han vist afectades pels canvis d'horari però els passatgers no han notat que els retards s'hagin reduït, com exigia el Govern i com s'havien compromès Adif i Renfe. La Generalitat defensava que així es corregirien les tres hores, aproximadament, que tarden «en realitat» la majoria de trens entre les Terres de l'Ebre i la capital catalana. En canvi, la plataforma Trens Dignes denunciava que els nous horaris només eviten que Renfe hagi de pagar les devolucions dels bitllets.

La portaveu de la plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, denuncia que, amb el canvi, el tren surt abans i arriba més tard però els usuaris estan a dalt del comboi el mateix temps que fins ara. «L'estadística dirà que els trens són més puntuals però nosaltres seguirem tenint un servei pèssim i no ens retornaran el preu del bitllet» remarca.

De fet, Trens Dignes ja va avisar que el canvi només beneficiava Renfe perquè «més temps de trajecte oficial per cada viatge, suposa menys possibilitats de sobrepassar els 16 minuts a partir dels quals ha de retornar el cost de bitllet» si les causes del retard són de la seva responsabilitat.

El Govern està monitorant el compliment dels nous horaris durant tot el mes i ha avisat Adif i Renfe que no està disposat a acceptar aquesta modificació dels horaris si no es guanya en fiabilitat –cosa que de moment no sembla que s'estigui complint– i, per això, al setembre valorarà si s'han complert i demanarà que es comencin a revisar.

El Govern adverteix Adif i Renfe que no acceptarà més modificacions horàries si no garanteix el 90% de fiabilitat a R16
El Govern ha valorat negativament els primers cinc dies de la implementació dels nous horaris de l'R16, malgrat que s'hagi aconseguit millorar l'índex de fiabilitat de la línia passant del 15% al 65%. El secretari d'Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font, ha advertit Adif i Renfe que «es posin les piles» per millorar la puntualitat del servei en aquesta línia, objectiu prioritari de les modificacions horàries que incrementen en vuit minuts els trajectes de la línia que va de Tortosa a Barcelona.

Font ha assegurat que aquests canvis horaris es van acceptar amb l'objectiu d'aconseguir uns nivells de puntualitat superiors al 90%, com és el cas del servei de Rodalies, i que si la mesura no es compleix durant aquest mes d'agost, el Govern no acceptarà noves modificacions horàries en altres línies a partir del setembre i exigiran a Adif i Renfe alternatives que donin una nova solució per l'R16.

Font ha recordat a Adif que per aconseguir que Renfe millori el servei cal que es duguin a terme una sèrie d'actuacions: superar una limitació temporal de velocitat entre l'estació de Sants i França que s'ha de fer al setembre; l'enclavament de Mont-roig previst per l'octubre, i el desdoblament de la via única entre Vandellòs-Tarragona que Foment s'ha compromès a enllestir al maig del 2017.

Trens Dignes exigeix la retirada de les modificacions i lamenta que les Terres de l'Ebre hagin estat «conillet d'índies»
Per la seva banda, la plataforma Trens Dignes han exigit aquest dijous la retirada de les modificacions horàries de l'R16 després dels primers dies de la seva implementació i que el Govern n'hagi fet una valoració negativa. L'entitat ha confirmat que la mesura no ha servit per acabar amb els retards però sí, en canvi, per disminuir el nombre de devolucions dels imports dels bitllets.

Trens Dignes ha lamentat que les Terres de l'Ebre hagin estat «conillet d'índies» d'una mesura que s'ha demostrat «completament insuficient i negativa per als usuaris», i que el Govern amenaça en no acceptar per a altres línies ferroviàries de Catalunya. Segons les dades facilitades per l'entitat, en els primers sis dies de l'aplicació dels nous horaris s'han acumulat 811 minuts de retard, uns 135 minuts al dia de mitjana, amb poc més de l'11% en devolucions, xifra sensiblement inferior.

La plataforma també considera «paradoxal» que la Generalitat es queixi ara de l'aplicació d'aquesta mesura quan «són còmplices» d'aquesta situació. Trens Dignes reclama el Govern que reverteixi la situació de l'R16, anul·li la mesura i es torni als horaris anteriors amb els quals, malgrat els retards, els usuaris tenien dret a devolució.


respostes a "Els nous «horaris provisionals» de l'R16 tampoc..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Tags

r16

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 767,32 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007