Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

El Govern recorda als tonyinaires de l'Ametlla de Mar que els seus vaixells han de pertànyer a una confraria

11 . Mai, 2012 a les 10:19
per gfigueres a La notícia del dia
1919 reproduccions
Segons l'Agència Catalana de Notícies, la directora general de Pesca, Mercè Sanmartí, ha recordat als armadors dels tres vaixells tonyinaires de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) que estan obligats "per llei" a enquadrar les seves embarcacions a la confraria de pescadors i pagar les quotes pactades.
Des que una quinzena de pesquers van bloquejar dijous passat a la tarda durant més de dos hores la bocana del port de l'Ametlla de Mar per exigir als armadors, que pesquen per al Grup Balfegó, el pagament de les quotes de 2011 després d'abandonar la Confraria, Sanmartí, continua negociant a dues bandes, ha apel·lat a la necessitat de la "pau social" per tancar el conflicte tot proposant obrir vies de col·laboració entre l'entitat i els tonyinaires.
Després que el conflicte es visualitzés per primer cop públicament el passat dimecres, amb pancartes de protesta per tot el port, en motiu de la inauguració del projecte turístic Tuna Tour del Grup Balfegó -acte, precisament, on estava prevista l'assistència del consell d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, tot i que finalment no hi va acabar acudint cap càrrec del Departament- el Govern ha decidit fer públic el seu posicionament al respecte.
Sanmartí ha dit que, "han de complir la llei i les embarcacions han d'estar enquadrades en confraries de pescadors". Segons ha precisat, tots els pescadors professionals de Catalunya, "per norma", han d'estar emparats en una d'aquestes entitats i  "per lògica, hauria de ser el port base de les embarcacions", ha assegurat Sanmartí, tot recordant que els altres tres vaixells tonyinaires amb base al port de l'Ametlla continuen mantenint-se a la Confraria.
Aquesta obligatorietat legal és, de fet, la principal conclusió de l'informe jurídic que la mateixa directora general va trametre a la Confraria de l'Ametlla de Mar: tots els pescadors professionals  "sense excepció" han de pertànyer a una d'aquestes entitats -"a la qual se li atorguen funcions administratives de regulació del sector-, independentment que els productes pesquers de primera venda -com està considerada també la tonyina de les granges d'engreix de Balfegó- passin per la subhasta de la llotja o no. "Hem fet i farem tots els passos legals perquè així sigui: estem fent complir la llei. Altra cosa és que ho impugnin judicialment", ha apuntat.
Els pescadors reclamen als armadors dels tres vaixells tonyinaires que facin efectiu el pagament dels 74.000 euros més IVA pactats en concepte de quotes pel 2011. Una xifra que, segons el president de la Confraria, Janet Llambrich, correspon només a l'1% del peix que es descarrega, tal com es va pactar incloent importants descomptes per als tonyinaires, enlloc del 3'5% que els correspondria per llei. Deixar-la d'ingressar -suposava el 9% del pressupost anual  i ha obligat a l'entitat a incrementar les quotes per a la resta de pescadors. El Grup Balfegó, en canvi, creu que les embarcacions eren lliures per abandonar l'entitat i no estan obligades a pagar per uns serveis que, asseguren, no utilitzaven.
Quotes pactades
La directora general de Pesca, però, ha evitat entrar en el terreny concret de les quantitats pendents. En aquest sentit, ha detallat que la qüestió de les quotes forma part de la "relació privada" entre els associats i la confraria, dins dels acords que puguin fixar entre ells mateixos. "Les confraries, segons el seu estat de comptes, estableixen quotes fixes, variables o derrames, en funció dels serveis, tal i com descriuen els estatuts", ha assenyalat.
De moment, i després de diversos intents frustrats per trobar una sortida negociada, Sanmartí continua mantenint converses amb totes les parts per rebaixar la tensió d'un conflicte que ja ha arribat també als tribunals: d'una banda, la demanda civil presentada per la Confraria contra els armadors i, de l'altra, la querella criminal que prepara Balfegó per difamació, injúries i calúmnies contra els dirigents de l'entitat.
Segons Mercè Sanmartí, directora general de Pesca, "És una llàstima que les coses estiguin així. Buscarem la pau social després que amb la presentació del Tuna Tour s'hagi accentuat el conflicte", ha reflexionat la responsable del Departament d'Agricultura, que ha instat a les parts en conflicte a "reconduir la situació per la via del diàleg" i a trobar "punts d'entesa, que són molts". "Balfegó és una empresa molt important i amb molta activitat al territori i la Confraria de l'Ametlla de Mar és molt emblemàtica, amb una llarga història al darrere. Com a ebrencs no ens podem permetre estar en aquesta situació. Tenim altres problemes més grans que estar un conflicte social per aquest tema. Entre tots hem de posar tota la carn a la graella per solucionar-ho", ha tancat, amb to conciliador.
Grup Balfegó demana que el bloqueig no quedi impune
El Grup Balfegó va denunciar la passivitat de les autoritats durant el bloqueig temporal del port de l'Ametlla de Mar que va impedir que el seu acabat d'inaugurar Tuna Tour realitzés el viatge previst cap a les piscines d'aqüicultura de l'empresa.
Tot i que les autoritats governamentals sabien que el boicot es portaria a terme de 15.00 a 18.30 hores, i de l'enorme repercussió econòmica que l'activitat del Grup Balfegó genera a l'Ametlla de Mar i en el territori de Terres de l'Ebre , no es va prendre cap mesura preventiva per evitar el bloqueig.
Els cossos de seguretat únicament van demanar a Grup Balfegó que no muntés cap escàndol ni provoqués cap confrontació directa amb els autors del bloqueig, petició que es va respectar al peu de la lletra.
Per tot això, des de Grup Balfegó exigeixen a les administracions el compliment de les seves obligacions per poder continuar de manera normal amb les seves activitats legals i reclamen l'adopció de les sancions pertinents a les infraccions comeses la tarda de dijous.
CEPESCA  rebutja que els tonyinaires hagin de pertànyer a la Confraria
La Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca) sosté que els tres vaixells tonyinaires del port de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) que van decidir abandonar la Confraria de Pescadors no estan legalment obligats a pertànyer a l'entitat, segons afirma la Generalitat. La patronal pesquera estatal ha condemnat els "actes hostils" de l'entitat cap a les empreses dels armadors -principalment, el grup tonyinaire Balfegó. Cepesca considera que els armadors estan emparats pel "dret de lliure associació" i apunten que l'adscripció a les confraries és "voluntària i facultativa, mai obligatòria".
 Cepesca assegura que les confraries de pescadors "no tenen el monopoli de la representació del sector pesquer que, d'acord amb la normativa i la jurisprudència d'aplicació, l'adscripció a les confraries de pescadors és voluntària i facultativa, mai obligatòria". A més, ha reclamat a la Generalitat i al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, que "vetllin pel compliment de la llei i que preservin els drets de les persones físiques i jurídiques per a garantir el desenvolupament de la seva activitat amb normalitat, eficàcia i eficiència".


respostes a "El Govern recorda als tonyinaires de l'Ametlla ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 1126,09 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 56
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007