Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'ajuntament presenta al·legacions per segona vegada al projecte Zèfir

13 . Abr, 2012 a les 09:28
per gfigueres a La notícia del dia
1910 reproduccions
L'ajuntament de l'Ametlla de Mar va presentar aquest dimecres, i per segona vegada, escrit d'al·legacions a la tramitació del projecte "Zèfir". Planta d'assaig d'energia eòlica marina que l'IREC, Institut de Recerca en Energia de Catalunya, vol instal·lar davant de la costa de l'Ametlla de Mar en dues fases.

El primer escrit d'al·legacions va ser presentat el passat 18 de gener a la publicació de la sol·licitud d'ocupació marítim terrestre i en aquesta ocasió s'ha presentat a la publicació del projecte.

L'ajuntament argumenta que el procediment administratiu per a la tramitació de les sol·licituds d'autorització d'instal·lacions de generació elèctrica en el mar territorial estableix de manera clara que la construcció d'aquest tipus d'instal·lacions requereixen, a més d'altres resolucions administratives sectorials pertinents, la resolució administrativa que resol prèviament el procediment de concurrència i atorga al sol·licitant la reserva de zona i no consta ni que s'hagi tramitat procediment de lliure concurrència, ni que s'hagi atorgat al sol·licitant, amb caràcter previ, la reserva de zona regulada , ni que s'hagi seguit tampoc el procediment de caracterització d'àrea eòlica marina .

És d'esmentar a aquests efectes, que al procediment de caracterització d'àrea eòlica marina comporta l'obligatorietat d'estimar la incidència que un projecte d'aquestes característiques tindria sobre els elements que composen el seu entorn : l'activitat pesquera, la flora i fauna, les aus, la navegació marítima, la navegació aèria, el turisme, patrimoni històric i arqueològic i sobre el paisatge, la geomorfologia i les comunitats biològiques del fons marí, les platges, la dinàmica litoral i l'estabilitat de les costes adjacents, els espais marins sotmesos a un règim de protecció ambiental, l'explotació de recursos minerals, la incidència en matèria de defensa i seguretat, els cables i les canonades submarines, entre d'altres.

L'escrit d'al·legacions argumenta també que en cap lloc del text del conveni s'esmenta que la instal·lació hagués d'emplaçar-se tot just al davant de la costa del municipi de l'Ametlla de Mar, a escassos tres quilòmetres del front marítim com es desprèn del projecte aportat. Ben al contrari, de manera reiterada i continuada s'estableix al conveni com a ubicació genèrica "Tarragona", cosa que s'entén com una ocultació malintencionada d'informació essencial per part de les parts signants del conveni, el promotor del projecte i l'administració tramitant.

A més l'Ajuntament deixa constància que en la documentació aportada pel promotor i la tramesa per l'administració tramitant en cap cas defineixen el projecte ni com a petita instal·lació eòlica, ni com a parc eòlic. D'aquesta manca de definició del promotor en relació a l'abast real del que l'ajuntament entén premeditada als efectes d'alleugerir les tramitacions corresponents, podria deduir-se el fet que el que es pretengués fou passar el projecte com d'instal·lació de dos petites instal·lacions eòliques de 10 MW.

És indubtable per a aquest ajuntament, en canvi, que el projecte el que contempla és l'execució d'un sòl i veritable parc eòlic de 20MW i que la seva hipotètica aprovació com a dues "petites instal·lacions eòliques", podria arribar a constituir un frau de llei dels regulats a l'article 6.4 del Codi Civil.

L'escrit d'al·legacions també deixa constància  que el projecte Zèfir:

1.    S' adiu molt malament amb el model de creixement sostenible i respecte al medi i al paisatge que aquest consistori ha vingut promovent des de sempre, i que ha permès que el municipi de l'Ametlla de Mar conservi una bona part de les últimes àrees de la costa catalana que resten sense urbanitzar.

2.    Tira per terra les perspectives de futur de la seva població, fonamentades principalment en unes activitats, la turística i la pesquera, que quedarien greument afectades per l'execució del projecte de referència pel que la instal·lació projectada suposaria de trencament de l'esmentat model de respecte al medi i al paisatge.

3.    Violenta greument les "mesures tècniques de gestió, conservació, protecció i regeneració dels recursos de pesca i acció marítimes, del Parlament de Catalunya.

Així i per últim, l'escrit d'al·legacions fa esment al menyspreu de la voluntat popular expressada pel ple del parlament de Catalunya en moció sobre la política energètica de fa unes setmanes, concretament del 15 de març.

Segons Andreu Martí, alcalde de l'ajuntament de l'Ametlla de Mar, "com ja hem informat en diverses ocasions, i com vàrem fer per primera vegada al mes de gener, enviant tota la documentació que vam consensuar amb la resta de companys de tots els partits de l'ajuntament, el mateix hem fet ara preparant la documentació en la línia de tot el que podria significar aquest projecte per a la industria turística i pesquera i tot el relatiu a la sostenibilitat, el respecte al medi i d'altres consideracions consensuades per tots i pels companys de la coordinadora i en aquest sentit estem treballant amb l'objectiu d' aconseguir un replantejament del projecte inicial. Estem treballant en aquest camí i també tenim altres línies encetades i anirem informant a mesura que tinguem més documentació".

Així l'ajuntament demana que no trobant conforme la instal·lació projectada en la ubicació proposada, pel conjunt d'arguments de legalitat i d'oportunitat que tot s'exposen, que es tingui per presentat aquest escrit en temps i forma, per evacuat el tràmit d'informe requerit i, en virtut dels arguments que al mateix s'exposen, dicti en el seu dia resolució en què desestimi la sol·licitud presentada pel promotor, amb arxiu definitiu de les actuacions.


respostes a "L'ajuntament presenta al·legacions per segona v..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 706,10 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 139
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007