Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar explica perquè diu No al Cementiri Nuclear

02 . Mar, 2010 a les 10:15
3361 reproduccions
La xerrada va ser encapçalada per Santiago Vilanova, president de l'associació Una Sola Terra, periodista i escriptor, per Josep Puig, enginyer industrial, president d'Eurosolar i Fundador del Grup de Científics i Tècnics per un futur No Nuclear i per Andreu Martí, alcalde del municipi.

Santiago Vilanova va exposar que l'energia nuclear inclou tres grans agreujants. El moral, l'ètic i el polític. El moral perquè l'energia nuclear a conduit a la creació de bombes nuclears i desastres com el d'Hiroshima. D'altra banda, suposa un problema ètic ja que reactors com el de Vandellòs I es van posar en funcionament amb objectius militars i, per tant, no és ètic que els residus ara els hagin de sofrir la societat civil amb el cementiri nuclear. I finalment, Vilanova considera que hi ha un problema polític ja que l'energia nuclear es va instaurar a Espanya durant el Franquisme i, per tant, és fruit d'una decisió no democràtica. D'altra banda, el president de l'associació Una Sola Terra va criticar la manipulació del debat sobre l'energia nuclear dels lobbys elèctrics que pressionen als mitjans de comunicació. "Tenim un dèficit molt important sobre la informació electronuclear a Catalunya que ja ve de l'època franquista. Crec que el Parlament de Catalunya és l'únic parlament d'una nació o regió europea que no disposa d'una comissió d'informació electronuclear tenint un parc nuclear tant important com el que tenim. A més, en aquests moments que hi ha la polèmica del Cementiri Nuclear seria importantíssim ja que tindríem la veu de científics independents que no treballen per l'energia nuclear", va explicar Santiago Vilanova.

El gruix de la xerrada, però, el va exposar Josep Puig. Sota el títol Nuclears? No gràcies va explicar la situació de davallada de l'energia nuclear al món ja que és cara de produir i comportar riscos que, massa sovint, acaben amb accidents. Puig va voler destacar que no és una solució al canvi climàtic ja que des de que s'extrau l'urani fins que es produeix l'energia també es generen gasos hivernacle. A més, va destacar la inexperiència mundial en allargar la vida dels reactors ja que, actualment, la mitjana de vida dels reactors a nivell mundial és de 22 anys. Pel que fa al Magatzem Temporal Centralitzat, al qual Ascó s'ha presentat com a candidat a acollir, és va posicionar clarament en contra per quatre motius. Aquest magatzem de residus suposaria el transport dels residus de les nuclears de tota Espanya a Ascó. Per tant, un clar risc. A més, és més fàcil i barat que cada nuclear allotgi els seus residus. Un altra de les dificultats, segons Puig, és l'equitat entre territoris. Qui pagaria aquests desplaçaments? Es pregunta. I finalment, tenir un magatzem on estiguin centralitzats tots els residus augmenta la vulnerabilitat del Territori ja que és un objectiu fàcil pel Terrorisme. Per tant, Josep Puig considera que abans de prendre una decisió en com gestionar els residus és necessari un debat real per trobar solucions. "Crec que abans de prendre una decisió s'ha de fer un procés democràtic i participatiu com diu la convenció d'Arhus que garanteix el dret de la ciutadania a participar en prendre decisions que afecten al medi ambient. Aquest és un acord adoptat per l'Estat Espanyol que actualment s'està vulnerant. Jo la solució no la tinc però estic disposat a participar en aquest debat per intentar trobar la solució. Abans, però, de saber què fem amb els residus cal prendre la decisió de no generar-ne més", va exposar Josep Puig. Puig també va voler fer èmfasi a la necessitat de desenvolupar l'ús de les energies renovables per fer front al futur.

Finalment, es va obrir un debat, moderat per l'alcalde de l'Ametlla, on els assistents van fer escoltar la seva veu. L'Ajuntament com a mostra del compromís amb la lluita contra el Cementiri Nuclear va lliurar les 1.500 signatures recollides al municipi a Sergi Saladié portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Andreu Martí, alcalde de l'Ametlla de Mar, va explicar el compromís del municipi amb la causa. Martí va dir que "amb aquesta xerrada es mostra el posicionament clarament en contra que té el consistori i la ciutadania de l'Ametlla respecte al Cementiri Nuclear". A més, l'alcalde va exposar que amb aquesta xerrada es mostra que "el Centre d'Interpretació ha d'esdevenir un punt d'enriquiment cultural per a tots els caleros i caleres".

Per la seva part, Sergi Saladié va agrair la col·laboració del consistori de l'Ametlla i va explicar que un dels principals arguments amb el qual s'intenta vendre el Cementiri és l'econòmic. Segons Saladié, aquest és un "caramel enverinat". "Per una banda hi ha un esborrany d'ordre ministerial, que encara no està aprovada, que parla de 6 milions d'euros d'inversió pel municipi que aculli el Cementiri. En canvi, fa un any se n'oferien 12 milions", va explicar Saladié. A més, va afegir que "la part del centre tecnològic no és res més que un reactor experimental que és possible que es col·loqui on estava Vandellòs I ja que aquells terrenys no s'han descatalogat com a zona nuclear".

Al finalitzar la xerrada, des del consistori de l'Ametlla de Mar es va cridar als ciutadans a la participació a la propera manifestació a Móra el 7 de març a les 12 del migdia. L'Ajuntament calero posarà un autobús per tal que tothom que ho vulgui pugui anar-hi. Aquest sortirà de davant de la caseta de Turisme a les 10:30h del matí.


respostes a "L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar explica perquè..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Tags

No hi ha etiquetes en aquesta entrada.

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 703,99 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 189
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007