Màx: º C, mín: º C

En directe

Àgora

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'«arràs» torna a la mar pescant més peix però a un preu més barat

22 . Jul, 2016 a les 13:30
per drodriguez a La notícia del dia
1439 reproduccions
Des d'inicis d'aquest mes de juliol, el sector de l'arrossegament de l'Ametlla de Mar va tornar a treballar després de dos mesos d'aturada biològica i ho fa amb bones captures. Si comparem les dades de la Confraria de Pescadors Sant Pere, entre el 2015 i el 2016, d'aquestes primeres setmanes, s'està capturant més peix que fa un any. En total, en només 20 dies s'han pescat més de 94.000 quilos de peix –86.000 l'any passat–, un símptoma de la recuperació d'espècies gràcies a la parada. Però no tot són bones notícies. El preu en general ha baixat i, tot i pescar més, en conjunt el volum econòmic ha baixat un 10%. Per exemple, el lluç –una de les espècies que ha augmentat en captures, igual que ho va fer el 2015, després de les preocupacions del sector per les males xifres del 2014– s'ha pagat de mitjana a 8,77 € quan l'any passat es pagava a 9,09 €; o el rap, que també està entre les espècies amb molt bones captures, que enguany està pagant a 5,71 € i ara fa un any ho feien a 8,35 €.

Però tot i aquest descens, el patró major de la Confraria de Pescadors, Miquel Brull, es mostra prudent sobre la baixada de preus aquest mes perquè «que hi hagi peix a la mar, o més peix que l'any passat, és una bona notícia perquè l'hivern se'ns pot allargar més». De fet, apunta que les barques d'arrossegament estan capturant més rap, cananes o lluç; encara que els preus d'aquestes espècies hagin baixat. A l'altre costat de la balança, la sípia, el llenguado o la peluda són tres de les espècies que han pujat de preu respecte al mateix període del 2015. Per exemple, la sípia es pagava a 11,86 l'any passat i ara ho fan a 14,99 €. En el cas del llenguado, es ven 2 € més car, a 27,24 €.

El patró major de la Confraria considera un «desastre» que l'aturada biològica del sector hagi coincidit, i creu que provocarà una davallada general dels preus a l'agost
«El fet que al mes d'agost hagi d'anar tothom a la mar, això és un desastre». Així de taxatiu és Brull parlant sobre la gestió de les aturades d'enguany, on totes les embarcacions de la demarcació de Tarragona han amarrat a port el mes de juny, però també les de la zona de Vinaròs, Peníscola i Benicarló; i segons el patró major, això farà devaluar els preus. «Ja va passar una vegada, i ara tornarà a passar». Des de les confraries estan lluitant perquè el Govern no repeteixi aquesta dinàmica de fer les vedes superposades sinó que es continuïn fent com fins ara, en dos períodes perquè «va més bé per la mar i també més bé a efectes de comerç i de preu». Expectants pel que pugui passar a l'agost, quan la flota del sud del Delta de l'Ebre torni a la mar, les previsions a hores d'ara són molt dolentes. Esperen que aquestes bones captures de l'inici del juliol es mantinguin i puguin servir per tapar la baixada de preu que asseguren que hi haurà.


respostes a "L'«arràs» torna a la mar pescant més peix però ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Compartir






Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 770,15 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 269
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007