Màx: º C, mín: º C

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

S'acaba la moratòria als restaurants per canviar les setrilleres per botelles d'oli etiquetades i d'un sol ús

28 . Feb, 2014 a les 13:38
per gfigueres a La notícia del dia
2805 reproduccions
Avui s'acaba la moratòria als restaurants per canviar les setrilleres per botelles d'oli etiquetades i d'un sol ús. El Decret del Govern Espanyol sobre aquesta qüestió va entrar en vigor l'1 de gener i els restaurants tenien temps fins avui per aplicar els canvis. Una mesura que té com objectiu revaloritzar l'oli d'oliva. "Crec que d'aquesta manera la gent que va als restaurants sabrà apreciar més d'oli d'oliva, que és un producte natural i, per tant, com la naturalesa es canviant", exposa Antonio Espuny. I és que ja han hagut restaurants del municipi que s'han interessat per l'oli verge de la cooperativa, la Flor de la Cala. Espuny també considera que "potser s'ha fet amb precipitació i que encara es tardarà uns mesos a normalitzar aquesta situació".
Una  mala campanya de l'oliva
D'altra banda, Espuny ha aprofitat per fer balanç de la temporada de l'oliva a l'Ametlla que va finalitzar a finals de desembre que ha estat força minsa. I és que segons el president de la cooperativa agrícola les pèrdues "s'aproximen al 50% a causa de la mosca de l'oliva". "La mosca i el vent han fet caure les olives de moltes terres. Una vegada l'oliva està a terra augmenta el grau i s'ha de vendre per a oli refinat", explica el president de la cooperativa.
Una xifra que es fa extensible  als correus d'oliva de tot el Baix Ebre i també el Montsià. Uns comarques on la mosca de l'oliva s'ha convertit en un mal endèmic i on ara la polèmica arriba en forma de taxa des de la Generalitat. L'eliminació per part de l'esta espanyol dels ajuts a la lluita contra la plaga ha estat el factor clau perquè s'apliqui aquesta taxa als pagesos. Fins ara, els pagesos ja assumien una part del tractament. Així els pagesos hauran de pagar 10,50 euros per hectàrea en concepte dels quatre tractaments aeris anuals previstos en la lluita d'aquest insecte per la Llei de Mesures Fiscals, Administratives, Financeres i del Sector Públic per al 2014.Per la seva Part Antonio Espuny, igual que Unió de Pagesos ha mostrar els eu rebuig a aquesta decisió que considera "difícil d'aplicar".
Pel que fa al preu del litre d'oli marcat a nivell nacional, i sobretot per les extenses produccions del sud d'Espanya, ha baixat respecte l'any passat. Estem parlant de  al voltant de 2,20 euros el litre d'oli, aproximadament, a diferència de 2,60 euros que es va arribar a pagar l'any passat.


respostes a "S'acaba la moratòria als restaurants per canvia..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 775,30 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 196
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007