Màx: º C, mín: º C

En directe

Notícies en Xarxa - Edició matí

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

RESUM DE L'ANY: La detenció de l'exalcalde, l'urbanisme paralitzat i la lluita veïnal de l'N-340 i dels usuaris de l'R16 marquen el 2016

30 . Des, 2016 a les 10:00
per drodriguez a La notícia del dia
1622 reproduccions

L'operació ‘Tèrmyca' se salda amb la detenció de l'exalcalde, Andreu Martí


Macroescorcolls sincronitzats en deu ajuntaments i onze detinguts, entre els quals, l'exalcalde de la població, el convergent Andreu Martí. L'anomenada operació anticorrupció 'Tèrmyca', que emana de la investigació judicial per corrupció a Torredembarra, va esclatar com una bomba a primera hora del matí del passat 5 de juliol amb el desplegament de 300 agents de la Guàrdia Civil per diversos consistoris, un dels quals el de l'Ametlla de Mar. El nexe comú de les administracions locals investigades era la consultora Efial –el gerent de la qual, Antonio Martos, també va ser detingut–, que només del consistori calero havia cobrat 3,5 milions d'euros per la consultoria de l'empresa pública La Cala Gestió.

Els investigadors van acabar corroborant que l'exalcalde Martí tenia 2,3 milions d'euros en un compte bancari d'Andorra i dues societats a Panamà –segons un informe judicial, el 2014 disposava d'1,5 milions d'euros en un compte a la Banca Privada d'Andorra–. El jutge del Vendrell va acabar enviant Martí i Martos a la presó i va deixar en llibertat amb càrrecs a la resta de detinguts, entre els quals l'anterior enginyer municipal, Jaume Beltran. A tots ells els investiga per delictes contra l'administració pública, organització criminal i blanqueig de capitals. Martí va acabar sortint de la presó després d'unes setmanes gràcies a un aval solidari que li va permetre cobrir la fiança de 600.000 euros.
Sentències judicials posen l'urbanisme municipal en una situació delicada


El Tribunal Suprem ha deixat enguany sense efecte l'aplicació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, després d'estimar els recursos presentats per les promotores dels sectors Artilleria i Port Olivet en contra del planejament. Les dues sentències anul·len l'últim text refós presentat per l'anterior consistori, que establia la preservació natural d'aquests espais costaners traslladant l'edificabilitat prevista a zones més a l'interior. L'actual govern va realitzar una reunió informativa amb els sectors vinculats amb l'urbanisme per presentar les opcions perquè el POUM torni a tenir vigència. Després d'acordar-ho, també amb la Direcció General d'Urbanisme, ara s'està treballant amb la redacció d'un nou text refós.

Aquestes sentències són només dues de les que, en l'any i mig de mandat, l'equip de govern ha rebut dels procediments judicials oberts en anteriors mandats. El Suprem també ha rebutjat un recurs de cassació davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que, l'abril del 2015, anul·lava la permuta urbanística que traslladava els drets de construcció de 233 habitatges del parc del Bon Repòs als terrenys destinats a equipaments a la urbanització Marina Sant Jordi. El mateix TSJC va dictar enguany que l'Ajuntament havia d'abonar 755.000 euros a Promocions Calafat per la cessió de més de 4 hectàrees –on s'inclou el Castell de Sant Jordi– per l'incompliment del conveni signat amb la promotora.
Els veïns continuen la lluita per aconseguir millores a l'R16 i l'alliberament de l'AP-7


L'any 2016 ha estat marcat més que mai per un seguit d'incidències a l'R16, la línia ferroviària que uneix les Terres de l'Ebre amb Barcelona, i que tenia un índex de puntualitat només del 23%. Els nombrosos retards van crear indignació entre els usuaris que denuncien el deficient servei que ofereixen Renfe i Adif al territori. El degoteig va continuar durant l'estiu, arran de dues greus incidències entre l'Ametlla i l'Hospitalet on els passatgers es van quedar atrapats al tren i van haver de ser evacuats. Des de l'agost van entrar en servei uns nous horaris que incrementaven el temps una mitjana de vuit minuts però no han acabat amb les incidències, malgrat incrementar la puntualitat fins al 63%.

Els veïns que protesten contra la sinistralitat de l'N-340 han fet talls de trànsit en diferents punts del territori, entre els quals l'Ametlla de Mar, demostrant una lluita persistent que no volen acabar fins a aconseguir l'objectiu pel qual van començar a mobilitzar-se a finals de setembre del 2015: la gratuïtat dels peatges de l'AP-7. El moviment veïnal, com els transportistes, rebutgen que es bonifiqui els camions i se'ls desviï per l'autopista. De moment però, l'única solució aplicada per Foment ha estat la construcció de dues rotondes –una al Perelló i l'altra a la fi del terme–, la limitació de la velocitat a 80 km/h i una doble línia contínua de més de 40 quilòmetres que afecta tot el tram ebrenc de la carretera nacional.
S'inicia el procés perquè els municipis de La Cala i Palamós s'agermanin

Els dues poblacions han iniciat els contactes per tal de poder formalitzar l'agermanament oficial. L'objectiu és oficialitzar una intensa i continua relació que des de fa molts anys tenen les dues poblacions i que es basen en vincles familiars, culturals i socials. Són moltes les famílies de Palamós que tenen un vincle directe o indirecte amb l'Ametlla de Mar i el mateix passa a la inversa. Ambdós ajuntaments han començat a treballar per a fer possible aquest acord, que es podria oficialitzar durant l'any 2017. S'està treballant en una comissió tècnica per destacar aquells aspectes que integraran el futur pacte. Com a acte d'inici del procés, l'alcalde Jordi Gaseni va ser convidat com a pregoner de la Festa Major palamosina.
Mínim de captures de peix blau en un sector en crisi

El sector de l'encerclament tanca l'any amb nombres negatius i continua immers en una situació complicada. Tot i les bones captures realitzades durant l'estiu, la poca pesquera dels últims mesos de l'any han ensorrat les esperances dels pescadors. Mentrestant, l'administració catalana ha presentat l'avantprojecte del pla de competitivitat on es proposen determinades mesures de gestió per abaratir els costos de producció i alhora donar un valor afegit al producte. Està previst que pròximament es realitzi un estudi biològic per determinar les causes de la davallada de captures del peix blau. Per la seva banda, els mariners demanen ajuts econòmics per poder mantenir el sector.
Un simulador i una goleta permeten millorar la formació de l'Escola Nauticopesquera

Uns 400 alumnes per any utilitzaran el nou simulador de navegació instal·lat a l'Escola de Capacitació Nauticopesquera. Amb aquest equipament de darrera tecnologia, es poden fer pràctiques tant de navegació, com de pesca o de comunicacions per ràdio. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va presidir la inauguració del simulador i recentment també va estrenar oficialment la goleta ‘Imar Primer', que és el nou vaixell de pràctiques de l'Escola. Tot plegat permet fer un salt de qualitat en la formació nàutica. Aquest any, el municipi ha acollit una quarantena d'alumnes d'escoles nàutiques europees en el marc del projecte Erasmus ‘High Tide'.
La Comissaria dels Mossos compleix un any de vida

La inauguració oficial de la Comissaria de Districte dels Mossos d'Esquadra va celebrar-se com un dels actes preludi de les Festes Majors d'enguany. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser l'encarregat de destapar la placa de l'edifici que presta servei tant als veïns de l'Ametlla de Mar com a la resta de municipis del nord del Baix Ebre. Amb tres plantes de nova construcció i una inversió de més de 2 milions d'euros, la comissaria disposa de diverses unitats policials de seguretat ciutadana. El cos policial ha destacat, com a principal objectiu assolit en aquest any de funcionament, la proximitat amb la ciutadania i la disminució de fets delictius, especialment en les temporades turístiques i en zones rústiques o d'urbanitzacions.
Comencen les obres de la carretera d'accés sud

Enguany s'ha iniciat l'última obra pendent dins del conveni del Pla d'Emergències Nuclear: la carretera d'accés sud. Aquesta via comunicarà per la costa els termes de l'Ametlla i el Perelló. Durant el 2016, també s'han fet importants millores en carrers del nucli urbà, de les urbanitzacions o en camins rurals, asfaltant-los, reconvertint-los en zones de vianants o millorant-ne el sanejament. De fet, s'està a l'espera que l'Agència Catalana de l'Aigua executi les obres pendents per resoldre els històrics problemes del clavegueram i de depuració d'aigües. A més, el consistori ha substituït part de la balustrada del passeig Marítim per una nova barana de pedra placada i acer inoxidable.
S'aposta per recuperar les llacunes litorals i reintroduir-hi el samaruc

Aquesta primavera, 2.000 samarucs van ser alliberats a la llacuna de l'Estany Tort –recuperada a principis del 2015– després que s'aconseguissin les condicions idònies per a la introducció de l'espècie. Aquesta acció es pretén fer en més espais humits del terme calero, com per exemple a la llacuna del port de l'Estany restaurada enguany. És una part de la recuperació ambiental que es realitzarà pròximament a l'entorn per millorar ecològicament i paisatgísticament el port natural, emmarcat en un projecte europeu de biodiversitat. D'altra banda, el consistori ha signat el tercer acord de custòdia amb Paisatges Vius per recuperar i ampliar la llacuna del Torrent del Pi, i alhora garantir la població d'aquesta espècie autòctona.
El sector del turisme actiu s'alia per promocionar la població

21 empreses de turisme actiu de la població conjuntament amb l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar han creat el segell ‘l'Ametlla de Mar Experience' per fer promoció conjunta de la població com una destinació turística de referència amb un ampli ventall d'activitats. De fet, aquest estiu l'ocupació mitjana ha estat d'un 85% –arribant pràcticament al ple durant l'agost–. Diferents accions publicitàries han contribuït a aquestes bones dades. Per exemple, la població va ser escenari d'un dels nous espots publicitaris de la campanya de l'Agència Catalana de Turisme. D'altra banda, tres empreses caleres han estat acreditades com a membres de la Reserva de la Biosfera, i recentment han obtingut el segell Global Green Destination.
El twirling calero a Europea i Xavi Blanco al Mèrit Esportiu, obtenen una medalla de bronze

L'equip sènior del Club Twirling de l'Ametlla de Mar va aconseguir pujar, en tercera posició, al podi de l'Eurocup Twirling 2016, la copa europea de clubs de twirling celebrada al juliol a França. Les atletes caleres van aconseguir molt bons resultats, a banda del bronze, amb la classificació de dues de les representants amb els seus exercicis entre els deu millors d'Europa, arribant fins la final. D'altra banda, el Campió del Món de Pesca Submarina amb Apnea el 2014, Xavi Blanco, ha rebut enguany la medalla de bronze al Mèrit Esportiu, una distinció concedida pel govern espanyol als millors esportistes de l'any. Blanco ha estat enguany subcampió d'Espanya de Clubs i subcampió de Catalunya.


respostes a "RESUM DE L'ANY: La detenció de l'exalcalde, l'u..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 455,43 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 103
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007