Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Pelegrí dóna suport a l'increment de la quota de pesca de la tonyina

24 . Oct, 2014 a les 14:45
per gfigueres a La notícia del dia
2417 reproduccions
La 7a Jornada Científica de la Tonyina Roja del Mediterrani, organitzada pel Grup Balfegó a l'Ametlla de Mar i sota el lema, "Investigació per a la sostenibilitat", va ser un clam de suport a l'increment de la quota de captura de tonyina roja, tant des del sector com des de l'àmbit de les administracions, suportat pels informes de la comunitat científica que constaten l'increment i el bon moment dels estocs.
Isabel García Tejerina, ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va ser l'encarregada de cloure la jornada i va recordar que des del Ministeri ja s'ha traslladat a l'ICCAT la recomanació de pujar en 10.000 tones la quota de pesca en els propers dos anys. És a dir, 5.000 aquesta temporada i 5.000 la següent. Segons Garcia Tejerina, "el govern espanyol ja porta temps defensant aquest increment de quota. Ja l'any passat ho vam defensar i es va produir encara que petit, un lleuger increment. Espanya està defensant un major increment, donat que els darrers informes científics  avalen la nostra posició. El nostre objectiu és que a l'any 2016 es puguin facturar 23.500 tones. Sobre aquesta base, uns bons funcionament dels controls per cercar els rendiments màxims sostenibles, és a dir, els nivells de pesca màxims però també tenint cura del recurs a mitjà i llarg termini".
La ministra, però, no s'ha aventurat a especular què passarà amb el repartiment interior de la quota si aquesta s'incrementa i va manifestar que, "el repartiment ja està fixat des de 2008 i si s'ha de canviar alguna cosa es farà d'acord amb el sector i les comunitats autònomes, si és el cas que es modifiquen els criteris de repartiment".
Cal recordar que tant les almadraves andaluses, com el sector tonyinaire canari, l'encerclament català i el sector de les arts menors han demanat tenir més quota en futurs repartiments. Aquets darrers consideren ridícula la quota que els permet capturar una sola tonyina a l'any i supeditada a la captura d'altres espècies.
Per la seva part Josu Santiago, president del Comitè Científic de l'ICCAT, va subratllar que el Comitè Científic en la propera reunió de l'ICCAT farà la recomanació d'un increment moderat i progressiu de la quota de pesca. Segons  Santiago ha subratllat són els gestors de l'ICCAT els que han de prendre una decisió. Santiago va voler matisar que, "el que plantegem al Comitè Científic són dos conceptes, un és la quantitat i l'altre és el termini. Llavors hauríem de concretar de quin termini estem parlant i ,en concret, el nostre informe aventura un horitzó de fins a 24.000 tones, que és el rendiment màxim sostenible en l'escenari més negatiu i seran els gestors els que hauran de fixar en quin període es pot arribar a aquesta xifra".
Per la seva part, el director General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, Jordi Ciuraneta, es va mostrar també partidari d'aquest increment i a la vegada va apostar, si aquest increment de quota es produeix, per aplicar criteris socials i donar una part de la quota al sector de les arts tradicionals o menors. Ciuraneta va explicar que, "ho hem de fer amb força responsabilitat de cara al sector i de cara a les empreses que en el seu dia ja se'ls hi va haver de treure quota, però tenint en compte la paraula sostenibilitat que s'ha posat tant de moda, hauríem de contemplar tres elements, l'econòmic, el mediambiental i el social".
Ciuraneta va afegir però que, "aquesta quota hauria de portar al repartiment social de la mateixa en el que el sector de les arts menors, que ja havien pescat aquesta espècie, puguin tornar a tenir una quota digna. Pensem que una tonyina pot arribar a salvar la situació a nivell de cada mes i no podem deixar passar aquesta oportunitat. Les empreses que actualment tenen quota com és el Grup Balfegó això ho entendran".
Qui també va dir la seva va ser el Grup Balfegó en veu del seu director General, Juan Serrano, que va destacar que "el Grup Balfegó ja porta temps preparant-se per aquest increment de quota. Sabíem que tard o aviat havia d'arribar. Vivim de la tonyina i ho sabem pel que veiem a la mar i pels estudis científics. Si ara teníem a les gàbies una capacitat d'entrada de 1250 tones, només que en dos o tres anys doblem captures, cosa previsible, només amb els proveïdors ja omplirem la nostra capacitat actual de 2500 tones".
El Grup Balfegó ja ha començat la preparació de les noves gàbies i les infraestructures que ocupin l'ampliació de la concessió.


respostes a "Pelegrí dóna suport a l'increment de la quota d..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 704,45 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007