Màx: º C, mín: º C

En directe

Sempre amb música

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Inaugurada l'exposició, 1911, sobreviure a la tempesta

05 . Oct, 2011 a les 13:20 | 00:03:02
per gfigueres a La notícia del dia
2243 reproduccions
El dissabte dia 1 d'octubre es va inaugurar l'exposició 1911, sobreviure a la tempesta al Centre d'Interpretació de la Pesca.

Dins dels actes de commemoració del temporal que va castigar les costes catalanes i valencianes, el Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils han produït l'exposició  que explica les circumstàncies meteorològiques que van provocar la tempesta que es va produir entre el 31 i el 3 de febrer de 1911, amb un balanç de més de 85 morts a Catalunya i més de 56 al País Valencià.

A través dels testimonis recollits i de les notícies d'arxiu i de premsa, l'exposició ressegueix la trajectòria que va seguir la tempesta des del Maresme fins a Alacant.

Es mostren les conseqüències que va tenir sobre els pescadors que la van patir: 85 morts a Catalunya, 5 d'ells a l'Ametlla de Mar on no va fer més estralls perquè les barques estaven aturades per la coincidència amb la Festa Major de la Candelera, i 56 al País Valencià i desenes d'embarcacions perdudes. Es parla de les nombroses reaccions de solidaritat que va generar per salvar els nàufrags i, en els següents dies i setmanes, per ajudar les famílies dels morts a continuar endavant malgrat el daltabaix emocional i econòmic. I, finalment, es reflexiona sobre les condicions en què vivien i treballaven els pescadors a inicis del segle XX, sense mitjans de protecció físics ni institucionals, navegant a vela i sense gairebé ports de refugi a la costa.

Tot plegat, acompanyat d'imatges de la tempesta localitzades en diferents arxius, tant fotografies com una gravació fílmica.

Carme Dalmau, alcaldessa de Cambrils, que va ser present a la inauguració,  va explicar que, "no és una exposició que únicament recordi les morts que es van produir, que també, sinó de totes les arts pesqueres i que dóna importància a la història oral i a la història conjunta de totes les poblacions de la costa".

Eva del Amo, regidora de Cultura de l'Ametlla de Mar, "estem encantats d'acollir aquesta exposició tan interessant que ens recorda altres temps i maneres de viure dels nostres pescadors".

L'exposició 1911. Sobreviure a la tempesta, es va inaugurar a Cambrils coincidint amb l'inici dels actes commemoratius del centenari i, a partir del mes de maig, l'exposició esdevingué itinerant i viatja per altres poblacions catalanes que també commemoren el centenari del temporal. A l'Ametlla de Mar es pot visitar de dilluns a divendres pel matí de 11 a 1 i per les tardes de dimecres a divendres de 15.30 a 20.030h i dissabtes i diumenges de 16 a 21h, fins al dia 30 d'octubre.


respostes a "Inaugurada l'exposició, 1911, sobreviure a la t..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 735,12 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 189
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007