Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Segona jornada de la tonyina roja del Mediterrani a l'Ametlla de Mar

04 . Nov, 2009 a les 08:00
2498 reproduccions
L'Hotel Ametlla de Mar va acollir, el passat 28 d'octubre, la segona jornada sobre la tonyina roja organitzada pel Grup Balfegó. A l'acte van assistir prop de 200 persones. Els ponents van reflexionar sobre el futur de l'espècie i la convivència amb la pesca i l'aqüicultura.

Xavier Castella, Secretari General del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció rural de la Generalitat (DAR), va ser l'encarregat de donar el tret de sortida d'una jornada on la investigació per a la sostenibilitat va ser l'eix vertebrador de la trobada. El grup Balfegó destina prop d'un milió d'euros anuals a l'estudi de la tonyina roja per tal que es coneguin millor els patrons alimentaris, de reproducció i migració d'aquests túnids. I sobretot, per veure com es pot aconseguir un equilibri sostenible entre la perduració de l'espècie i l'activitat pesquera i l'aqüicultura.

Els experts

El primer ponent vas ser Antonio Medina, professor de la Universitat de Cadis. Medina va mostrar les investigacions que havia realitzat amb col·laboració amb el Centre Oceanogràfic de Múrcia que depèn de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO). L'exposició es va centrar en les migracions tròfiques i la reproducció d'aquesta espècie. El relleu el va agafar el doctor Fernando de la Gándara, investigador del Centre Oceoanogràfic de Múrcia. Gándara va posar sobre la taula un dels grans reptes del futur del sector, la domesticació de la tonyina roja. Per tant, la cria, engreix i comerç d'aquesta espècie. Una qüestió que condicionarà de ple el futur de la tonyina i l'activitat econòmica vinculada.
El doctor José Luis Cort, investigador del Centre Oceaongràfic de Santander que també depèn de l'IEO, va reflexionar sobre l'evolució històrica de la població de la tonyina roja i va dibuixar un futur prou optimista per a l'espècie ja que considera que el Pla de Recuperació de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICATT) dóna resultats. D'altra banda, va carregar contra certs col·lectius científics que han estat reticents davant indicadors positius referents al futur d'aquests túnids. Quan parlo de que en les últimes reunions ha hagut una certa oposició a fer comentaris sobre els indicadors positius no em refereixo a l'Administració, sinó que m'estic referint a grups d'investigació que haurien de ser més independents", afirma Cort. Tot i això, afegeix que malgrat la reticència als indicadors positius, finalment, s'han afegit als estudis presentats al Govern".
La doctora Ana Gordoa, investigadora del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, va parlar sobre el patró temporal d'abundància i fresa de la tonyina balear. Gordoa va exposar uns resultats especialment reveladors pel que fa a la reproducció en captiveri i els períodes de pesca i veda. La conclusió de l'estudi és que l'actual període de pesca és majoritàriament prereproductiu. És a dir, que estem extraient la tonyina sense deixar que la tonyina desovi. El període de veda actual s'aplica a tot el Mediterrani però la reproducció al Mediterrani té un desfasament temporal de la zona més oriental a la zona més occidental. I per tant, la nostra zona des del punt de vista sostenible de la reproducció, no està ajustat. Per aquest motiu, recomano que hi hagi una readaptació", afirma Gordoa.

Un nou model de gestió

Juan Serrano, director general del Grup Balfegó, va ser l'encarregat de realitzar la darrera exposició. Serrano va demanar responsabilitat als pescadors, comerciants, consumidors, ONGs, als científics i a l'administració. A més, va remarcar que és important controlar amb la llei el sector, però que no haurien de pagar justos per pecadors. El grup Balfegó és pioner en impulsar un nou model de gestió de pesca de la tonyina roja, regional i sostenible. Juan Serrano afirma: Nosaltres proposem que s'adapti el període de pesca just amb el període reproductor encara que pareixi una bogeria. Però amb el compromís que els que pesquin aquí només puguin pescar aquí i que, a més a més, deixin les gàbies de transport al calador reproductor fins al 2 de juliol que és el període marcat com el moment on les tonyines han deixat anar el màxim d'ous. A més, demanem que estigui coordinat pel CSIC, IOE, IRTA, i la resta d'organitzacions científiques, que haurien d'estar capitanejades per la Secretaria General del Govern d'Espanya".
Des de la Direcció general de Recursos Pesquers i Aqüicultura, del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Alejandro Polanco, va transmetre la voluntat de l'administració d'escoltar els plantejaments científics exposats. L'administració ha de compaginar tots els interessos presents. El que hem escoltat és evident que és interessant i que s'ha de tenir en compte", afirma Polanco.

Pesca controlada i sostenible

Com a representant del Grup Balfegó, el president Manel Balfegó es va mostrar molt satisfet per com havia anat la jornada. Manel Balfegó: Estic molt satisfet perquè hem tingut unes ponències molt boniques, molt clares i molt contundents. Esperem que serveixin per transmetre una idea de pesca controlada i sostenible".
Els assistents també van poder gaudir del visionat d'un petit avanç del documental Ultimatún", del biòleg i director Fernando López. Segons López els documentals ajuden a canviar consciències". I va afegir que aquest treball mostrarà que l'equilibri entre la pesca i la supervivència de la tonyina roja és possible".
A l'acte també va assistir l'alcalde del municipi, Andreu Martí, que va mostrar el compromís de l'Ajuntament en treballar per tal de potenciar la tonyina. Un dels projectes serà el Tuna tour. Un recorregut turístic i gastronòmic per la vila que permetrà als visitans conèixer de prop la riquesa d'aquesta espècie. La jornada també va comptar amb la presència de Martí Sans, director general de Pesca i Acció Marítima del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció rural de la Generalitat. El cònsol japonès a Barcelona també va assistir-hi. La propera cita de debat sobre el futur de la tonyina roja és el mes vinent, a Recife, Brasil, on es trobaran representants mundials de l'ICCAT.


respostes a "Segona jornada de la tonyina roja del Mediterra..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Tags

No hi ha etiquetes en aquesta entrada.

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 156,25 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007