De fet, la majoria de formacions polítiques catalanes han patit transformacions des de l'inici del procés fins avui dia, canviant la configuració de partits i també els enfocaments ideològics. En són exemple les escissions dels socialistes del PSC cap al Moviment d'Esquerres, com la diputada Magda Casamitjana, que diu «que se'ns ha acabat la paciència i ho diu una que ha estat federalista».
Les relacions amb l'Estat espanyol és també un dels arguments a favor del 'Sí', davant del que consideren un continuat d'atacs a la societat catalana. Així ho diu Assumpció Laïlla, diputada i membre de Demòcrates de Catalunya, que considera que «no es pot viure pendent de suspensions».
En aquesta línia es manifestava el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, i membre del PDeCAT, Jordi Turull, davant de les diverses actuacions judicials empreses contra el govern català. Creu que «la independència servirà per deixar de tenir agressions del govern espanyol».
Per tot plegat, els parlamentaris independentistes asseguren que estan treballant per crear un nou país que treballi pels ciutadans. I sobretot, com reconeix el diputat d'Esquerra Republicana Ferran Civit, «perquè els catalans puguin ser uns ciutadans de primera».
Una República catalana a la qual també advoca la CUP. Més enllà de les ideologies pròpies, el diputat cupaire Albert Botran, considera que «el nou país estarà fundat per la gent del carrer i permetrà canviar aquells aspectes que actualment no funcionen».
respostes a "L'ANC debat sobre per què cal votar ‘Sí' en el ..."