Màx: º C, mín: º C

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Les barques de La Cala bloquegen el port i sabotegen la sortida del catamarà Tuna Tour del Grup Balfegó

04 . Mai, 2012 a les 13:30 | 00:08:50
per gfigueres a La notícia del dia
2993 reproduccions
Una quinzena de vaixells de l'Arrossegament, de l'encerclament i del tresmall van bloquejar durant tres hores l'entrada al port pesquer de l'Ametlla de Mar com a acció simbòlica de protesta pel deute de tres vaixells tonyinaires amb la Confraria de Pescadors. Dos d'aquests vaixells -Tio Gel i La Frau- són propietat de la família Balfegó, propietaris de l'empresa Grup Balfegó, dedicada a la pesca, engreix i comercialització de la tonyina roja. La Confraria ja ha portat als jutjats l'impagament de les quotes per descarregar el peix al port de tot l'any 2011 per part dels tres tonyinaires. Des de Balfegó neguen tenir aquesta obligació i han anunciat la presentació d'una querella criminal per calúmnies contra els dirigents de la Confraria.
La protesta que va bloquejar l'accés del port de l'Ametlla de Mar des de dos quarts de quatre de la tarda va fer que la sortida prevista del catamarà del Grup Balfegó 'Tuna Tour' -que porta turistes a les granges d'engreix de tonyina- s'anul·lés, tot i que el viatge de les sis va poder sortir amb pocs minuts de retard. El secretari de la Confraria, Tomàs Margalef, ha assegurat que l'acció de protesta ha estat "simbòlica" però que no descarten fer-ne de noves de forma puntual si no es paguen les factures pendents dels tres tonyinaires denunciats.
El president de la Confraria, Janet Llambrich, va explicar que l'acció només volia fer públic que fa any i mig que el Grup Balfegó no paga i va afegir que, "aquestes barques estan amarrades al port i com la resta de barques, han de pagar per l'amarratge i per la descàrrega de peix, ja que el que descarreguen ells és peix fresc, sempre segons l'administració. A veure si d'una vegada per totes arreglem el tema. Nosaltres no ens posem en si fan un catamarà o si organitzen una festa, però com a Patró Major només demano que paguin al mariner. Després ens assabentem que ens posen una querella criminal. El que posa a les pancartes és veritat, són dels pescadors i no se perquè l'altre dia les van arrencar. Estan devent uns diners als pescadors i el que demano és que paguin. Si és així tindrem pau social".
Llambrich va explicar que durant aquest any i mig s'han intentat fer acostaments amb el Grup Balfegó i s'ha demanat a la Generalitat que intercedeixi per solucionar aquest conflicte i arribar a un acord. Segons Janet, "els vam demanar seure'ns i parlar amb ells per poder fer un pacte, vam parlar amb l'administració, amb l'alcalde i mai  ho hem aconseguit . Ara fa pocs dies vaig demanar a l'administració si podia fer possible aquesta trobada per a veure si podíem evitar això que ha passat. Esperem arribar a un acord amb el que el mariner estigui conforme".
Els dirigents de la Confraria asseguren que el deute puja a 74.000 euros, corresponent al 3,5% de la facturació de les embarcacions de tonyina. Segons la Confraria, el fet que les tres barques abandonessin la Confraria va suposar el trencament d'un pacte escrit que els permetia pagar només un 1%, molt per baix del que marca la llei, i es per això que ara li reclamen  el 3'5%. A més, s'haurien d'afegir entre 30.000 i 40.000 euros del 2% de la facturació que la Confraria deriva a Ports. Els ingressos d'aquests tres tonyinaires representen un 9% del pressupost global de la Confraria que, ara, s'ha vist obligada a incrementar el percentatge de la quota que paguen la resta de pescadors.
Amb tot, el boicot al projecte del 'Tuna Tour' i la presència de pancartes a l'edifici de la Confraria i la llotja reclamant a Balfegó que paguin els deutes ha fet que des del Grup Balfegó s'anunciï la presentació d'una querella criminal contra els dirigents dels pescadors per difamació, injúries i calúmnies, i per un atemptat a la imatge i l'honor de l'empresa.
Des del Grup Balfegó, el seu director general, Juan Serrano, va explicar que, "això es una extorsió. Hi ha unes pancartes que acusen a la marca Grup Balfegó de l'impagament d'unes factures. Perquè hagi un impagament de factures, en dret, hi ha d'haver emeses les factures. Jo en sóc el director general i mai s'ha emès una factura cap a nosaltres que no estigui pagada. Hem posat una querella perquè es prenguin les accions oportunes per difamació, injúries, calúmnies i atemptat a la imatge i l'honor. El que hem d'analitzar és com un grup minúscul de dirigents d'una organització estan impedint el desenvolupament econòmic d'un poble com l'Ametlla i les Terres de l'Ebre. Com és que a una iniciativa tan innovadora a Catalunya, Espanya i única al món, se li està coartant la llibertat de navegar a la mar, de poder portar turistes a veure de quina manera la família Balfegó està gestionant de manera sostenible aquesta activitat".
Per últim, Juan Serrano, director General del Grup Balfegó, va anar més enllà i va acusar els pescadors de no aprofitar el reclam turístic que té el projecte pioner del 'Tuna Tour' per atraure gent a visitar les instal·lacions de la Confraria, "alguns dirigents dolents de la confraria si fossin llestos i busquessin el benefici dels pescadors de l'Ametlla, enlloc de demanar una quantitat a no sé quins vaixells, estaria intentant crear una associació amb Tuna Tour perquè els 7.000 turistes que passaran cada mes per aquest vaixell, també poguessin visitar les instal·lacions de la confraria, i a un preu de dos o tres euros, podrien arribar a recaptar fins a 21.000 euros al mes. Quina ceguesa empresarial tenen alguns dirigents en aquest país que no saben el que han de fer per treure diners, més enllà de l'extorsió. Els tres vaixells, Tio Gel, La Frau i Pesqueries Martí-Pujol, tal com els permet la constitució i perquè estem en un país lliure, es van sortir el març de 2011 d'una associació que és la Confraria de l'Ametlla de Mar i van decidir integrar-se en una altra associació, Cepesca, que és la patronal de tots els armadors espanyols".
Des del Grup Balfegó es va criticar també la manca de suport de la Generalitat a una empresa que, amb una inversió de més d'1 MEUR, està apostant pel desenvolupament turístic i econòmic de les Terres de l'Ebre. El seu director general, Juan Serrano, va denunciar que els Mossos d'Esquadra -presents al port de l'Ametlla de Mar- no haguessin impedit el bloqueig al port, i que cap representant de la Generalitat assistís a la inauguració del catamarà 'Tuna Tour', quan estava prevista la presència del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.
Tot i que no hi ha hagut cap pronunciament oficial de la Generalitat sobre aquest conflicte, estaria prevista una reunió d'urgència entre el Grup Balfegó i la directora general de Pesca, Mercè Santmartí.respostes a "Les barques de La Cala bloquegen el port i sabo..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 824,23 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 102
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007