Màx: º C, mín: º C

En directe

Tu tries amb amb Fini Llaó

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

L'equip de govern aprova el Pla de Modernització i Racionalització de l'Ajuntament

30 . Set, 2011 a les 15:40 | 00:08:51
per gfigueres a La notícia del dia
2753 reproduccions

Segons els arguments de CiU, la situació econòmica actual de l'Ajuntament és bona i es troba entre el 10% de les millors economies municipals de Catalunya, amb un estalvi net de 178.395 euros, un romanent de tresoreria de 617.138 euros i un rati d'endeutament del 61,21%, molt per sota del 110% que marca la normativa com a sostre màxim.

Amb tot, l'equip de govern explica que l'actual situació de crisi pot anar a pitjor i que, per tant, s'han d'aplicar mesures per tal de racionalitzar  la despesa de la corporació amb l'objectiu que les finances de l'Ajuntament segueixin essent sostenibles en un futur.

L'objectiu del Pla és dimensionar de forma adequada l'administració, guanyant així amb eficàcia i generant una consciencia de contenció de la despesa, adaptant-la a les necessitats reals.
A la pràctica i segons l'equip de govern, l'aplicació d'aquest pla i les mesures contemplades preveu un estalvi d'1'5 milions d'euros en el pressupost de l'any 2012, 613.000 euros en concepte de racionalització de despesa, externalització de serveis i reestructuració de personal, i 800.000 euros a través de l'increment de l'Impost de Béns Immobles(IBI).

Segons el govern, aquest estalvi a curt i mig termini farà que l'Ajuntament sigui capaç de mantenir una estructura d'ingressos i despeses corrents equilibrada i, en conseqüència, no hagi de buscar ingressos conjunturals en els pròxims anys per tal d'equilibrar el pressupost. Aquest fet garanteix una estabilitat econòmica per a la Corporació a mig i llarg termini i permet fer front a nous reptes i projectes interessants per al municipi.
 
El debat més destacat del ple es va centrar en aquest pla, sobretot pel que fa a l'increment de l'IBI.

Així, el PSC en veu del seu regidor Antonio Espuny, va oposar-se a la pujada de l'IBI, la qual va qualificar del 35%, afirmant que l'equip de govern no tenia motius per a fer-la. Va explicar que fa quatre anys que des del seu partit s'advertia del perill de preveure uns ingressos en el pressupost que per la situació econòmica o no es produïen o acabaven quadrant-se l'últim dia de l'any per maniobres financeres amb els convenis urbanístics, que l'equip de govern disfressava d'ingressos.
Antonio Espuny va demanar la dimissió de l'alcalde Andreu Martí i que s'obrís un diàleg amb la resta de forces per trobar solucions, "L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar està en una situació econòmica molt greu i al final ho pagarem els ciutadans amb la pujada de l'IBI, de l'aigua i d'altres impostos. Davant d'aquesta situació, des del PSC, hem demanat la dimissió de l'alcalde. Si fins ara ho han fet malament, qui ens diu, que les propostes actuals no són també errònies."

Per la seva part, des d'ERC es va fer un repàs a la trajectòria econòmica dels darrers mesos a l'Ajuntament, considerant desmesurat l'increment de l'IBI i les retallades de personal i de serveis, i es va criticar que l'auditoria que va fer l'Ajuntament dels seus comptes es demanés a una empresa relacionada amb el gerent de La Cala Gestió.
Segons els republicans, El propietari d'un habitatge amb un valor cadastral de 30.000 euros, passarà de pagar 192 euros a 256 euros a l'any. Jordi Gaseni, portaveu d'ERC ""El més dramàtic d'avui és constatar que el govern de CiU no troba cap més manera de tirar endavant sinó és tocant el rebut de la contribució. S'ha aprovat, evidentment amb els vots en contra nostre, un augment impressionant del rebut de la contribució. Opinem que han perdut el nord. Això és fruit d'una mala gestió."


El PP va demanar que el Pla no s'aprovés i es deixés damunt de la taula donada la seva envergadura, recordant que des del partit ja fa anys que s'estaven demanant canvis estructurals en el funcionament de l'Ajuntament. Els populars s'oposen a l'augment de l'IBI però estan d'acord en aplicar un pla d'austeritat i racionalització de la despesa, i van mostrar-se disposats a presentar una alternativa que estalviaria fins a 2 milions d'euros anuals sense tocar la butxaca dels contribuents. Joan Font, "El punt més important ha estat l'augment de l'IBI. No estem d'acord, no és moment d'augmentar res. Hem presentat una alternativa que estalviaria fins a 2 milions d'euros. Sense tocar la butxaca dels contribuents. Hem estat constructius per intentar evitar que l'IBI no pugi."

Per la seva part, CiU va defensar les mesures a aplicar, explicant que actualment l'Ajuntament ofereix molts serveis bàsics als ciutadans que són deficitaris, cobrant molt per baix del seu cost, cosa que s'havia pogut aconseguir gràcies a la bona situació econòmica general. L'equip de govern va explicar que el que ara proposa és mantenir aquests serveis més barats que a la resta de poblacions del territori i que per aconseguir això, degut a la reducció dels ingressos, només incrementaven un impost, l'IBI que suposarà un dispendi de 5'34euros al mes per cada ciutadà, recordant que quan el PSC i el PP van compartir govern, van incrementar l'IBI en un 55%. El portaveu del govern, Antoni Montagut, va reivindicar que aquest impost és molt més barat que a pobles com el Perelló, Deltebre, Roquetes o Tortosa. Antoni Montagut, "És l'únic impost que hem tocat. Tenint en compte la quantitat de serveis que ara mateix són deficitaris i el nivell de servei, tenim una qualitat i quantitat de serveis a preu inferior al que estan pagant altres municipis. El que sí que hem demanat a l'oposició és que si troben poblacions que tingui els mateixos serveis que naltros i pagui el mateix ens ho comuniquin. Exceptuant, òbviament, els municipis nuclears."

En la mateixa sessió plenària es va aprovar l'increment de l'IPC de les ordenances fiscals amb l'oposició del PP, ERC i el PSC, i encomanar un estudi per integrar els serveis de Cultura, Turisme i Mitjans de Comunicació a la Cala Serveis que va comptar amb l'abstenció de l'oposició.
El Ple va servir també per aprovar el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal pel finançament del transport escolar, una moció de CiU relativa al model educatiu català i la immersió lingüística a l'escola, i relativa al transvassament de l'Ebre d'ERC que es van aprovar per unanimitat.
Un altre punt que es va aprovar fou una moció d'ERC relativa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia referent a la immersió lingüística, mentre que es va desestimar amb els vots de CiU una moció d'ERC relativa a la reducció del cànon de l'aigua a les Terres de l'Ebre.
Per caràcter d'urgència es va aprovar un increment de 3euros per trimestre en l'ordenança fiscal de sanejament amb l'oposició de PP, ERC i PSC i es va ratificar la intenció de l'Ajuntament de cobrar el conveni urbanístic amb Marina Sant Jordi després de les aprovacions del Pla Parcial amb l'abstenció de l'oposició.respostes a "L'equip de govern aprova el Pla de Modernitzaci..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 777,74 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 230
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007