Màx: º C, mín: º C

En directe

Tu tries amb amb Fini Llaó

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Diumenge es compliran 25 anys de l'accident a la Central Nuclear Vandellòs I

17 . Oct, 2014 a les 13:02
per gfigueres a Ajuntament
2724 reproduccions
Diumenge es compliran 25 anys de l'accident a la Central Nuclear Vandellòs I

El poble va viure un dels moments més crítics de la seva història i va portar a un dels períodes de més convulsió política de la democràcia. En motiu d'aquesta efemèride la Calartv ha preparat un seguit d'entrevistes
que s'emetran a partir de dilluns  a les vuit del vespre i es repetiran a les 11 de la nit.Diumenge es compliran 25 anys d'una de les situacions més crítiques de la història de l'Ametlla de Mar. El 19 d'octubre de 1989, un incendi en un dels edificis de turbines de la Central Nuclear Vandellòs I va estar a només un pas de provocar una catàstrofe d'incalculables dimensions.
El Consejo de Seguridad Nuclear el va catalogar i encara continua així, com el succés més greu ocorregut en una central nuclear espanyola.
La pèrdua de lubricació d'una de les turbines a causa del trencament d'un coixinet de l'eix va donar lloc a la pèrdua d'oli i conseqüentment al trencament del generador elèctric. Aquest trencament va permetre l'alliberament de l'hidrogen que s'utilitza per a la refrigeració, cosa que amb contacte amb l'oxigen de l'aire, va provocar l'incendi de l'oli besat.
Això unit al trencament d'una de les canonades que condueix l'aigua del mar al condensador i l'aigua que es va acumular per les tasques d'extinció de l'incendi a càrrec dels bombers, va fer que l'edifici del reactor s'inundés amb 4.000m3 d'aigua, afectant a diversos sistemes de seguretat de la central.
Aquests fets van provocar l'aturada de dos dels quatre turbobufadors de la central, parant-se les bombes de refrigeració ordinària, deixant inoperant el sistema de parada i de control automàtic
La situació va portar al reactor a temperatures límit i al personal de la central nuclear i els bombers que van intervenir en l'extinció de l'incendi i evacuació de l'aigua ha viure moments  molt crítics davant de la manca de control de la situació.
La situació d'emergència nuclear es va mantenir fins al dia següent, i tot i que van ser molt pocs els que es van assabentar dels fets la mateixa nit, al dia següent el poble despertava amb la noticia i començava un camí de protesta social i reivindicacions que acabaria el 30 de maig de 1990 amb l'anunci per part del Ministre d'Energia del Govern Central, del tancament de Vandellòs I. Encara que els arguments oficials van esgrimir raons econòmiques per no posar en marxa la central, tota la resposta socials als fets del 19 d'octubre de 1989 segur que van tenir un pes important en la decisió final.
Manifestacions populars a tot arreu, referèndums, mocions polítiques i reivindicacions dels pobles de l'Àrea Nuclear, van protagonitzar un període d'oposició a la central Vandellòs I i a l'energia nuclear que fins i tot tindria conseqüències polítiques a la nostra població.
A La Cala RTV hem preparat una sèrie d'entrevistes per parlar amb els que en aquell moment van tenir alguna responsabilitat en l'àmbit de la societat civil o la política local per recordar els fets i reflexionar sobre aquell període de la història calera.
Pels nostres estudis passaran els portaveus del Comitè Antinuclear de l'Ametlla de Mar, els alcaldes de l'any 1989 i actual, regidors i bombers que van participar en l'extinció de l'incendi. Serà tots els dies a partir de les 8 de la tarda i en diferit de 11 a 12 de la nit.
25 anys després, la Central Nuclear Vandellòs I es troba en període de latència, després de que l'any 2003 es donessin per finalitzats els nivells 1 i 2 del seu desmantellament. La central nuclear Vandellòs I es va començar a construir l'any 1967 i es va posar en marxa l'any 1972. Propietat de HIfrensa, Hispano-francesa d'Energia SA. Ara, haurem d'esperar a l'any 2028 per que sigui possible retirar tots els elements del reactor.


respostes a "Diumenge es compliran 25 anys de l'accident a l..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 717,76 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 110
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007