Màx: º C, mín: º C

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

La Generalitat de Catalunya i el govern de l'estat donen suport a l'increment de les quotes de captura de tonyina roja

30 . Oct, 2013 a les 13:59
per gfigueres a La notícia del dia
2513 reproduccions
El Conseller Josep Maria Pelegrí i el Ministre Miguel Arias Cañete van ser presents, a l'Ametlla de Mar, durant la 6ª Jornada Tècnica de la Tonyina Roja i van donar suport a la reivindicació del Grup Balfegó i del sector tonyinaire català de demanar un augment del TAC del 20% a l'ICCAT.

El Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, va inaugurar aquest dilluns la 6ª Jornada Tècnica de la Tonyina Roja del mediterrani, organitzada pel Grup Balfegó i va donar tot el seu suport i el del Govern de la Generalitat a la reivindicació del sector tonyinaire d'incrementar la quota de captura de tonyines en un 20%.

La quota mundial de captura de tonyina roja del Mediterrani és de 13.400 tones, de les quals, 5.576 corresponen als països de la Unió Europea i d'aquests, Espanya en pesca 2.504 tones, el que equival al 45% de la quota europea. D'aquesta quota, els tonyinaires catalans amb base a l'Ametlla de Mar tenen assignada una quota de 682 tones, 454 tones pels quatre vaixells propietat o amb relació comercial amb el Grup Balfegó, i 227 tones pels dos vaixells de l'empresa murciana Fuentes e Hijos. Amb tot, gràcies a acorda comercials amb d'altres vaixells francesos, grecs i fins i tot l'adquisició de quotes com la dels palangrers d'Almeria, el grup Balfegó va arribar a les 1.146 tones, mentre que el Grup Fuentes e Hijos va superar les 1.000.

Pelegrí va constatar el gran esforç que han fet els tonyinaires en el compliment dels diversos plans de recuperació de l'espècie i els bons resultats aconseguits, com a aval per suportar aquesta petició.

Segons el Conseller Josep Maria Pelegrí, "sempre ens hem compromès a visualitzar a la ciutadania, a les institucions i a tothom que s'estaven fent be les coses i que la biomassa de tonyina al Mediterrani estava creixent. Ara que això es constata científicament, el que és bo i és lògic, és que hi hagi aquesta repercussió i que hi hagi un increment de quotes. M'he compromès públicament i també ho vaig fer a Madrid davant del Ministeri a demanar que hi hagi un increment de quotes. Crec però que més important que qui es reparteix aquesta quota, és que hi ha hagut una actuació responsable i una pesca responsable que ha permès que la tonyina, que alguns volien deixar morir o que estès amenaçada permanentment, no hagi estat així".

Per a Pelegrí, " Hi ha hagut aquesta recuperació i per tant, el que hem de fer és celebrar-ho, i agrair a totes aquelles persones i institucions que han fet aquest esforç perquè això sigui possible, també en puguin gaudir del que significa".

Per la seva part, Miguel Arias Cañete, ministre de Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha coincidir en donar suport a un augment del TAC de tonyina roja --total de captures admeses--, en la propera reunió anual del plenari de l'ICCAT que tindrà lloc a la Ciutat del Cab a Sud Africà del 18 al 25 de novembre.
Arias Cañete va declarar que espanya és protagonista en la pesquera de la tonyina per coneixement científic, regulació de recursos pesquers i control, i que l'esforç del sector en els darrers anys i les probes científiques de que l'increment de la biomassa és una realitat, fan necessari l'augment de quotes.
Segons el Ministre Miguel Arias Cañete, "la posició del govern es molt clara. El sector ha fet un exercici molt responsable en el pla de recuperació de l'estoc de la tonyina roja, s'ha vist sotmès a molts de sacrificis durant molts anys, aquest pla de recuperació ha donat resultats i ara, en un moment en el que tots els estudis científics apunten a que la situació de la biomassa es molt més favorable, és més que raonable demanar un increment de quota. Per tant el govern espanyol el demanarà i buscarà suports en altres governs d'estats membres de la UE per a aconseguir que puguem tenir quotes addicionals , dins del principi de prudència però també de la realitat. Quan estan be els estocs hi ha que donar l'oportunitat als pescadors de beneficiar-se de la situació i quan està malament, se'ls imposa sacrificis".
Arias Cañete va afegir que, "El que no es pot fer, és aplicar un principi de precaució portada a la màxima expressió que limiti les activitats econòmiques d'un recurs en el que s'està fent una pesca molt sostenible. És el sector que te més supervisió, control i fiscalització i està fent un exercici de pesca molt responsable. Per tant, estem totalment legitimats per demanar un increment de quotes i després afrontar el procés complex de distribució de la mateixa entre tots els demandants".
Obrir la quota a la pesca artesanal
Qui també es va referir a l'increment de quotes, va ser el Secretari General de Pesca espanyol, Carlos Domínguez, el qual, tot i la ferma oposició del Grup Balfegó,  va avançar que si finalment s'aconsegueix l'increment de les quotes de captura, s'obrirà l'accés al TAC a les flotes artesanals a les que en el seu dia es va prohibir la pesquera, fet que afavoriria algunes de les pesqueries d'arts menors. Cal recordar que aquesta temporada mitjançant una ordre ministerial, es van destinar 100 tones de l'increment anual de 600 tones del TAC, a la pesca artesanal i que nou barques d'arts menors de l'Ametlla de Mar, van disposar d'autorització per a pescar una tonyina.
Per al Secretari General de Pesca, Carlos Domínguez, "el que tenim es una ordre ministerial que hem aprovat aquest any amb molt d'esforç, buscant el consens de tots els sectors. Crec que aquells que tenen una quota més gran com l'encerclament que te la base a l'Ametlla o les almadraves, encara que no conformes del tot, han entès que s'havia de beneficiar a aquells als que se'ls va prohibir aquesta pesquera, com ara la pesca artesanal del Mediterrani, com és el cas d'algunes barques de l'Ametlla que pesquen a l'ham i que tradicionalment havien pescat tonyina roja. Nosaltres intentarem que l'augment successiu de quotes beneficiï a tots els que necessiten aquesta quota. A més creiem que ens ajudarà a aconseguir augmentar la informació científica. Els que s'han sacrificat, que siguin els que obtinguin els beneficis".
Balfegó sol·licita duplicar la capacitat de les granges
Per la seva part, el Grup Balfegó va aprofitar la jornada per a sol·licitar al govern de l'Estat i a la Generalitat de Catalunya que agilitzin els tràmits per a l'aprovació de l'ampliació de la capacitat de les granges que te instal·lades davant de la costa de l'Ametlla de Mar. Balfegó ha demanat augmentar la capacitat actual de 1.250 tones a les 2.500 tones totals. Segons Balfegó, aquest projecte ajudaria al creixement del sector i a la creació de llocs de treball, i evitaria que la inversió i els llocs de treball marxessin a fora.
Segons Juan Serrano, Director General del Grup Balfegó, "Si Espanya te en aquests moments una capacitat de granja de 6.000 tones i Balfegó en te 1.250, el que farem és demanar un impacte ambiental per a doblar la nostra capacitat. Tenim possibilitats d'arribar a acords amb proveïdors francesos que ens donarien moltes més tones per introduir-les aquí. A més, tal com està la situació de la tonyina roja, es molt previsible que comencem a veure increments del TAC de la tonyina que marca l'ICCAT d'un 15%, 20% o 25%". Tindríem que emportar-nos la nostra tonyina a d'altres regions d'Espanya o d'Europa, cosa que no desitgem, ja que volem generar llocs de treball a Catalunya i Espanya".
Serrano va ser contundent a l'afirmar que, "No estem disposats a que poden pescar 2.000 tones, pel fet que tinguem una limitació ambiental de 1.250 tones, les haguem de deixar perdre. Tindríem que invertir en una altra regió europea o comunitat autònoma".
El Grup Balfegó ha introduït aquesta temporada a les granges d'engreix 1.146 tones de tonyines i és queixa que la darrera ampliació sol·licitada per passar d'una capacitat de 1.000 tones a les 1.250 actuals va trigar dos anys a ser aprobada.

6ª Jornada Tècnica de la Tonyina Roja

En la 6ª edició de la Jornada Tècnica sobre la Tonyina Roja del Mediterrani celebrada el dia 28 a l'Ametlla de Mar sota el lema, Investigació per a la sostenibilitat , el Grup Balfegó va reunir científics , universitats , pescadors i administracions públiques per impulsar l'ús del coneixement científic com a base per desenvolupar les mesures de gestió de la tonyina i de la pesca . Algunes de les dades que en aquesta reunió es van fer públiques resultaran essencials en les anàlisis que donaran lloc a canvis en el pla de recuperació de la tonyina vermella , com ara la possible revisió a l'alça el TAC - total de captures admeses .
La VI Jornada Científica de la Tonyina Roja a més de ser inaugurada pel conseller d'Agricultura , Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya , Josep Maria Pelegrí i clausurada per Miguel Arias Cañete , ministre d'Agricultura i Pesca , va comptar amb d'altres ponents de prestigi.
La part central de les ponències d'aquest any es va centrar en la presentació de la informació més nova sobre els projectes científics impulsats i finançats per ICCAT, a càrrec d'Antonio Di Natale , coordinador del projecte de recerca GWYP d'ICCAT , Francisco Alemany , investigador de l' Institut Espanyol d'Oceanografia ( IEO ) , i Antonio Medina , professor de la Universitat de Cadis .
Per la seva part la Dra. Isabel Jovet va exposar les primeres dades de la investigació que dirigeix a la Fundació Dr. Ferran sobre els efectes positius de la tonyina vermella en la nutrició i en la prevenció de malalties i les seves propietats antioxidants i anticancerígenes .
A més, Víctor Espinosa , professor de la Universitat Politècnica de València , va explicar els estudis realitzats sobre com afecten els éssers vius del medi marí els anomenats sorolls antropogènics , és a dir , els sorolls que provenen de l'activitat humana , com vaixells , molins de vent , etc.
Finalment, José Luis Cort , l'IEO va fer una recapitulació de l'evolució i la influència del pla de recuperació en la millora de la investigació científica i en la disponibilitat de dades més fiables sobre talles i corbes de creixement de la tonyina vermella .respostes a "La Generalitat de Catalunya i el govern de l'es..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

Relacionats

Compartir


Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 694,53 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 135
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007