El passat dissabte 27 de febrer l’associació Graëllsia, Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental va organitzar una neteja de platges a la platja de Santes Creus.

Aquesta associació va signar un acord de custòdia amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar el juny de 2018. Aquest acord té com a objectiu  fer accions de divulgació, educació ambiental i conservació a l’Espai d’Interès Natural del Cap de Santes Creus. Aquest espai protegit a l’Ametlla de Mar, forma part de la Xarxa Natura 2000.  És singular per la presència de les llacunes litorals, uns hàbitats rars a Catalunya actualment, així com per les grans praderies de posidònia. Des de l’acord, l’associació roquetera organitza periòdicament tot d’accions per a implicar la ciutadania local en la seva conservació.

Foto: Graëllsia – Grup d’estudis i comunicació ambiental

Per segon any consecutiu, Graëllsia disposa d’una ajuda concedida dins el Projecte Libera de SEO-Birdlife. Aquesta ajuda és per a fer accions en aquest espai relacionades amb les deixalles al medi natural. El programa d’enguany es diu “Connecta’t amb la mar”. Aquest vol esbrinar a quines zones de l’espai protegit es troben més deixalles, quin tipus, quin és el seu origen, etc. També, alhora per fer accions de prevenció i conscienciació per a que la gent minimitzi el seu impacte al medi i participi en la seva millora.

Foto: Graëllsia - Grup d'estudis i comunicació ambiental
Foto: Graëllsia – Grup d’estudis i comunicació ambiental

Emmarcat en aquest projecte estava la neteja de dissabte passat. Un grupet de 26 persones de diferents edats, incloent nens i nenes, van fer neteja de la zona de la platja de Santes Creus.  Van recollir 23kg de deixalles (més un palet de fusta que no vam poder pesar) entre les quals destacava el plàstic, com sempre passa. Un cop recollit les deixalles, s’han separat per a reciclar segons les diferents fraccions, i s’han pesat. Durant la separació s’ha anat seleccionant deixalles curioses per tal de fer dos murals.

Aquesta acció ha estat dinamitzada pel col·lectiu calero “Platges Netes La Cala”. També s’han anat enganxat aquestes deixalles damunt d’unes lones que tenien dibuixat un llobarro i un pop. Aquests murals s’han fet arribar a l’escola i a l’institut. Un cop allí, s’han penjat i serviran per a fer accions de sensibilització sobre la problemàtica de les deixalles amb l’alumnat.

Fotos: Graëllsia – Grup d’estudis i comunicació ambiental

Text: Eli Bonfill2