T’agradaria fer submarinisme i no ho has provat mai? Ets un amant de la vida submarina i t’encanta descobrir nous  paratges? Doncs no et pots perdre aquesta aventura al fons marí de l’Ametlla de Mar.

submarinisme plancton
Imatge de Plàncton

L’Ametlla de Mar és una de les viles marineres de les Terres de l’Ebre que encara conserven l’ànima d’un  poble de pescadors. La Cala, com l’anomenen els seus habitants, té un vincle amb la mar indiscutible. A la mar li deu tot. Els seus orígens, convertir-se en un dels ports destacats de Catalunya, les platges i cales d’aigües cristal·lines i moltíssimes coses més.  Entre elles, un fons marí ric en fauna i flora.  De fet, l’Ametlla de Mar es troba dins la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre; garantia de conservació natural.

Foto Ametlla Diving

El submarinisme o l’snorkel  no són activitats noves. Durant molts anys bussejadors han admirat un fons únic a la costa catalana. Una de les característiques que fan especial bussejar a l’Ametlla de Mar és la posidònia. De fet, el litoral calero compta amb un bosc de posidònia d’alt valor mediambiental que aixopluga més d’un miler d’espècies. La posidònia és un indicador de l’alta qualitat de l’aigua però també és un ecosistema valuós per alimentar i protegir infinitat de peixos. Aquest tresor marí se situa entre la platja de l’Estany Tort i la platja de Sant Jordi i té una extensió d’1,5 quilòmetres. D’altra banda, també es troba posidònia davant del port de Calafat i entre el Port de L’Estany i la Punta de l’Àliga. Aquest bosc marí ajuda que el litoral de l’Ametlla de Mar sigui conegut arreu per les aigües transparents i per la seva fauna tan rica. D’altra banda, els roquers  de les profunditats són un cau ideal per espècies com els crancs, els pops i les morenes.

Subkro Submarinisme
Foto Subkro

Practicant snorkel es pot admirar part d’aquesta biodiversitat, però és amb el submarinisme on realment s’arriba al fons d’aquest petit tresor del Mediterrani. Tant l’snorkel com el submarinisme són esports nàutics que es poden practicar sol, en parella, grup o en família. A més, al litoral calero es pot gaudir del mar a una temperatura de 19 a 24 graus durant quasi vuit mesos. Pràcticament, de maig a desembre. A més, l’Ametlla pot oferir unes garanties de qualitat homologades per la pràctica d’aquests esports. I és que té el segell d’especialització en vela i submarinisme atorgat per l’Agència Catalana de Turisme des del 2015.

Marina Diving Submarinisme
Marina Diving

Per als submarinistes experts

Un altre dels secrets ben guardats del fons marí de l’Ametlla de Mar són els vaixells enfonsats.  En aquesta aventura reservada als submarinistes més experts es poden trobar embarcacions pesqueres que s’han acabat convertint en esculls de biodiversitat marina i vaixells històrics enfonsats. Aquest és el cas del Cavour. Un dels tresors del fons marí de l’Ametlla de Mar.

 

ametlla diving submarinisme
Foto Ametlla Diving

A les profunditats de davant de la costa de Calafat hi ha un dels vaixells emblemàtics: El Cavour. Aquest vaixell italià, de més de 100 metres d’eslora, es troba des de 1917 a una profunditat de 52 metres. Les restes del Cavour, conegut popularment com El Correu, encara conserven la forma majestuosa. De fet, encara es pot veure un canyó a popa. Tot i això, el pas del temps ha convertit aquest vaixell històric en un món submarí on es pot admirar gran diversitat d’espècies. El Cavour no és l’únic vaixell enfonsat, però sí un dels pocs als quals es pot accedir. De fet, al fons del Golf de Sant Jordi dormen les restes de vaixells tan coneguts a la zona com, per exemple, el francès Medjerdà. També hi ha altres no tan coneguts com el britànic Chulmleigh o el Lefkosia.

L’Ametlla de Mar experience

Bany amb tonyines Tuna Tour
Bany amb tonyines Tuna Tour

Les empreses que ofereixen la possibilitat d’emprendre aquest viatge pel fons marí calero es troben sota l’aixopluc de l’Ametlla de Mar experience. Una marca local que uneix diversitat d’empreses especialitzades en esports nàutics. Així, a part del submarinisme i l’snorquel, a l’Ametlla es pot practicar caiac, vela, lloguer d’embarcacions, pàdel surf, gaudir d’una experiència única com és el bany entre tonyines gegants (Tuna-Tour), i molt més. Aquestes activitats també compten, de manera paral·lela, amb el suport de l’Estació Nàutica Costa Daurada.

Així que no t’ho pensis més i si ets un amant de la naturalesa, el submarinisme i els esports nàutics, posa rumb a l’Ametlla de Mar! T’esperem!