L’Ametlla de Mar i els seus “Camins de la Mediterrània”, 3 rutes de senderisme que us encantaran. (Part 1)

Les 3 rutes que us anirem proposant han estat pensades per descobrir – o per redescobrir – un territori que sorprèn contínuament. La costa de l’Ametlla de Mar inclou un dels trams més ben conservats del litoral català, amb una nombrosa extensió de terreny protegida pel Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. Ens trobem en un espai que gaudeix d’una història molt intensa, on les cales i les fortificacions cobren vida i parlen d’èpoques de pirates i bandolers. Una costa testimoni de l’esforç de pescadors i pagesos que han sabut extreure aliments de l’extraordinària qualitat.

Ruta 1: Per camins de moros i cristians

  • De l’Ametlla de Mar a l’Almadrava pel GR 92
  • Recorregut: 12 km (sols anada)
  • Temps aproximat: 3:15h (sense comptar parades)
  • Esforç: moderat
  • Desnivell: 120 m. aprox.

L’itinerari proposat coincideix amb el GR92 “Sender Mediterrani”. Se surt de l’Ametlla per la costa cap al nord, en direcció a les Tres Cales. Sempre que sigui possible es camina ran de mar pels camins de ronda, creuant les magnífiques cales i platges on els corsaris barbarescos provaven de desembarcar d’amagat dels cavallers cristians de l’ordre de St. Jordi d’Alfama.

El primer que ens trobarem serà la Cala Pixavaques, cala de sorra fina i blanca i que porta el nom d’un dels vaixells de la 1a Guerra Mundial enfonsat davant les costs de l’Ametlla de Mar: el “Pixavaqué”. Tot seguit ens trobarem dos petites cales d’una velles extraordinària, Cala del Cementiri (apta per anar-hi amb gossos) i Cala Ambrosia. A un 2.5 km del recorregut creuarem la Cala de l’Estany Tort, també de sorra fina i blanca i que alberga una de les llacunes naturals recuperades recentment.

Després arribarem a la majestuosa Cala Xelín de pedretes petites i tot seguit a la Cala Torrent del Pi, una de les 8 cales verges de la costa de l’Ametlla de Mar i on es pot practicar el nudisme. Pujant les escales de la part nord entrarem a la Urbanització de les 3 Cales i ens endinsarem a l’encantadora Cala Mosques, a 500 metres ens trobarem els bufadors (forats a la roca on quan hi ha mar de llevant expulsen l’aigua cap a munt). Després de la petita i acollidora Cala de les Ampolles ens trobarem amb una zona plena de precioses cales de sorra fina i blanca com Cala Forn (bandera blava des del 1996), Cala Vidre i la Platja de Sant Jordi majestuosament vigilada pel Castell de Sant Jordi d’Alfama.

Desprès de la Urbanització que porta el mateix nom, ens trobarem amb una meravella de la natura, la Cala Trèbol o “Lo Ribellet”, tres cales en una mateixa. Passats ja els 9 km de la ruta creuarem Cala Calafató, preciosa cala de sorra fina i blanca amb aigües transparents i ens endinsarem a la Urbanització de Calafat on creuarem la Cala Llobeta, paradís pels submarinistes. Deixarem les últimes cases de Calafat per donar pas al Barranc del Cap de Terme i el Codolar i acabarà la ruta al passeig marítim de l’Almadrava.

Consells:

  • L’excursió segueix en tot moment el GR 92
  • L’itinerari no acaba al mateix lloc on comença. És important preveure la tornada amb vehicle o senzillament tornar enrere quan s’hagi arribat a la meitat del temps previst per a l’excursió
  • Durant l’estiu la calor pot ser molt intensa i cal matinar força per no coincidir amb les hores de més sol. No oblideu l’aigua, el barret i bon calçat
  • Segur que no cal dir-ho però, per si de cas, molt en compte en fer foc i amb la brossa.

Esperem gaudiu d’aquesta ruta de senderisme per la costa natural de les Terres de l’Ebre reserva de la biosfera, on podreu descobrir els secrets més ben guardats d’aquest espectacular tram del litoral català. I recordeu que per qualsevol dubte estem a la vostra disposició a l’oficina de turisme de l’Ametlla de Mar.

Text: Rafael López_Monné i L’Ametlla de Mar Turisme

Foto: Francesc Xavier Solé Guimerà