Congelar bolets

Hi ha dos maneres de conservar els bolets; una és congelar-los tal qual, sense fer-los-hi res, i l’altra és passant-los per la paella amb una miqueta d’oli.

Per congelar-los en cru, els haurem de netejar sense mullar-los, simplement netejant-los amb un drapet humit. Una vegada els tinguéssim nets, els posarem unes 2 o 3 hores a la nevera, per a què vagin agafant la temperatura i, finalment, quan els traguéssim de la nevera els posem en bosses de congelació i directament al congelador. Hem de tindre en compte que quan traguéssim els bolets del congelador, els posarem directament a la cassola o paella, no els deixarem descongelar.

Per fregir els bolets per congelar-los, posarem una miqueta d’oli a la paella i quan estigui una mica calent, hi afegirem els bolets. Si volem també hi podem afegir all, però és opcional. Una vegada hagin tret l’excés d’aigua, els traurem del foc i els deixarem refredar. Quan estiguin a temperatura ambient, els posarem en bosses de congelació o en una carmanyola i al congelador. A l’hora de descongelar, els podrem descongelar a la nevera, no caldrà posar-los directament com es fa amb els congelats directament.

Bolets en conserva

Per posar bolets en conserva primer que tot els rentarem bé amb aigua i els tallarem a trossos. Una vegada nets els podem escaldar amb aigua uns 2 o 3 minuts.  Quan els retiréssim, els posarem en una escorredora i esperarem que treguin bé l’aigua. Mentrestant, anirem preparant la salmorra. Per un litre d’aigua posarem uns 100grs de sal. Una vegada tinguem la barreja feta, posarem els rovellons en pots de vidre i hi afegirem la barreja de la salmorra. També hi podem afegir un raig d’oli d’oliva, aquest pas és opcional. Una vegada fet, taparem els pots de la conserva, en compte que no quedin bombolles. Poseu els pots al bany maria i… conserva feta!

Bolets en vinagre

Hi ha diferents receptes de posar els rovellons en vinagre. Ho podem fer amb el vinagre cuit o amb el vinagre fred.  Primer que tot netejarem els rovellons i els escaldarem uns 5 minutets. Una vegada escaldats, els deixem refredar. Després els podem posar en pots petits directament amb el vinagre de vi blanc o bé escalfar el vinagre amb una mica d’aigua, ½ de vinagre per ¼ d’aigua, i afegir-ho als pots. De les dues maneres està bé. Una vegada fet això, podem afegir un raig d’oli, uns grans de pebre, una fulla de llorer i, fins i tot, algun clau; tot això és opcional. Posarem els pots al bany maria i… fet!

Text i foto: Turisme l’Ametlla de Mar