1.- La Candelera, la Festa Major.

El dia 2 de febrer és el dia gran de l’Ametlla de Mar, el dia de la seva Festa Major en honor a la seva Patrona la Mare de Déu de la Candelera. La Festa Major generalment transcorre entre els dies 1 i 5 de febrer, amb tot un programa farcit d’actes lúdics, culturals i esportius on cal destacar: revetlles musicals cada nit, aperitius populars, exposicions, cercaviles amb xarangues amb els estimadíssims capgrossos (“nanos”), gegants lligats a la història local com Pere i la Candelera i Sant Jordi i el Drac, així com una de les tradicions més antigues de la festa que encara es conserven com és el ball a la plaça i el sorteig de la darrera coca.

El punt àlgid de la festa és la processó que cada vespre del dia 2 de febrer se celebra en honor a la Patrona, la seva solemnitat i la multitudinària assistència de públic reflexa la devoció que es viu i se sent a la vila cap a la Verge Candelera.

2.- Sant Pere Pescador, la festa d’estiu.

La vila marinera i pescadora de l’Ametlla de Mar celebra el 29 de juny la seva festa d’estiu, la festa de Sant Pere, Patró dels pescadors. Durant els dies que dura la festa se celebren actes esportius i tradicionals com ara les proves de natació i la popular “barra del cos”. Cada nit es porten a terme revetlles populars a l’aire lliure amb el port com a immillorable escenari, encara que l’acte més rellevant és la processó marítima on la imatge del Patró surt del port acompanyada per embarcacions de totes les modalitats de la flota pesquera del municipi acabant l’acte amb un Castell de focs d’artifici.

 

3.- Catifes de Corpus, art al carrer.

Des de fa més de 30 anys veïns i veïnes de la vila confeccionen les Catifes de Corpus a l’Ametlla de Mar. Dissabte per la tarda es comencen a dibuixar els dissenys als carrers del centre de la vila que s’aniran omplint de flors i altres productes tintats al llarg de tota la nit fins la matinada del diumenge que es quan es podran visitar totes les catifes ja acabades i que conformen  1km de dibuixos i dissenys coloristes i de motius diferents ja siguin religiosos o relacionats amb el món infantil. Diumenge per la tarda, la processó amb els nens i nenes que han fet aquell any la 1a Comunió passaran per sobre de les catifes donant per acabat aquest acte d’art efímer al carrer. El proper any se celebraran el 18 de juny.

4.- Les diades gastronòmiques: l’Arrossejat, els fideus rossejats i la tonyina roja.

La gastronomia és un dels actius més importants de l’Ametlla de Mar, per aquest motiu des de l’Àrea de Turisme se celebren al llarg de l’any vàries jornades gastronòmiques com les de la galera, el peix blau, el peix de Llotja i que van acompanyades d’unes Diades populars en les que es pot gaudir de la gastronomia local tastant els plats i productes típics com per exemple: La Diada de la tonyina roja (maig), la dels fideus rossejats (juny) i la de l’Arrossejat (el proper 15 d’octubre),  a més d’actuacions musicals, concursos gastronòmics, la festa del mar amb activitats nàutiques, etc.

5.- Sant Jordi, la festa al Castell.

Cada any el 23 d’abril (o el diumenge més proper) el Castell de Sant Jordi és l’escenari immillorable per celebrar aquesta festa popular que acull un gran nombre de públic assistent. Durant tot el dia s’organitzen  un seguit d’actes per a tots els públics com: la caminada popular de l’Ametlla fins al Castell, la sardinada, concurs de paelles, exposicions, jocs i tallers a la Platja de Sant Jordi, actuacions castelleres i musicals, etc.

Podreu trobar tota aquesta informació a més de tota la resta d’esdeveniments que s’organitzen a l’Ametlla de Mar durant tot l’any a l’agenda de la nostra web: www.visitametllademar.com

Font: Turisme de l’Ametlla de Mar

Foto: Turisme de l’Ametlla de Mar