Com molts altres municipis, la costa de l’Ametlla de Mar va ser fortificada durant la Guerra Civil Espanyola, sobretot a partir del 1937, dates en què es sospitava d’un possible desembarcament del bàndol Nacional arribat des de Mallorca. Tot i mai produir-se aquest desembarcament, el procés de fortificació no es va aturar mentre va ser possible, podent trobar fortificacions en l’actualitat a Sant Jordi d’Alfama, Cala Mosques, Cala Nova, el Port de l’Estany i Punta de l’Àliga, per citar-ne unes quantes. Com podeu veure, cobreixen de dalt a baix tot el municipi, destacant dos posicions en l’actualitat.

Es tracta de Sant Jordi d’Alfama i el Port de l’Estany, per raons de visibilitat i conservació en gran part. En el cas de Sant Jordi d’Alfama és evident, ja que a part de l’espectacular niu de metralladora que hi ha situat a la punta, ben a tocar del mar, hi trobem restes de dos fortificacions de períodes ben diferents. En el cas del Port de l’Estany parlem d’un búnquer d’artilleria per una bateria de tres canons, amb passadissos i sales comunicats entre si, permetent resguardar tant el material com les dotacions d’artilleria.

Aquestes fortificacions solien ser fets per batallons de treball o de fortificació, a vegades ajudats per gent del municipi per a serveis no estrictament militars, com pot ser transport d’aigua, material; en aquest cas, els treballadors civils cobraven un sou de deu pessetes diàries. A tot això hi hauríem de sumar el personal militar necessari per dotar la resta de defenses complementàries, donant com a resultat un gran moviment de persones que segur es nota al poble que els acull.

Al 1936 va esclatar la Guerra Civil Espanyola. L’aviació i la marina de guerra revoltada, amb l’ajuda dels seus aliats italians i alemanys, bombardejaren amb atacs continuats i sistemàtics tant la població civil com els objectius militars republicans. Aquest nou model de guerra va propiciar la construcció de defenses antiaèries i de costa en tot el litoral mediterrani.

La Bateria de Costa de l’Ametlla de Mar, popularment coneguda com Les Fortificacions, s’emmarcava dins de la fortificació del litoral català durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), per part de la Generalitat de Catalunya i la II República Espanyola. L’emplaçament d’aquest complex militar ve donat per la seva privilegiada situació dominant tot el Golf de Sant Jordi.

El 13 de gener de 1939 quan l’exèrcit franquista ocupà l’Ametlla de Mar desmantella l’armament republicà, tot i que des de finals de l’any 1937 la Bateria de Costa Les Fortificacions ja estava en desús.

Text: Oriol Miró, Àtics sl

Foto: Turisme l’Ametlla de Mar